Közélet

2013.07.04. 16:34

Összefogás a romákért: ezer csirke nyolc település cigányainak

Nyolc somogyi településre ezer előnevelt baromfi került csütörtökön a Kaposvári Egyetem és a Napkerék Egyesület együttműködésének köszönhetően. Harminckilenc családhoz szállították ki az egyetem szakemberei a szárnyasokat.

Márkus Kata

Repa Imre, a Kaposvári Egyetem általános és tudományos rektorhelyettese az adományozás kapcsán a cigányság részére nyújtott támogatásokról szólva azt mondta: sokszor bizony csupán arról van szó, hogy látványosan ki lehet pipálni: átadtuk. Valójában azonban az életrendjük, a mindennapjaik ettől nem változnak.
– Valami ugyan a közelmúltban elmozdult ezen a téren jó irányba – mondta Repa Imre –, a miniszterelnök programja zseniális volt, a végrehajtáshajtás azonban sok-sok kívánnivalót hagyott maga után. Viszont Kaposvár olyan szerencsés helyzetben van, hogy a Kaposvári Egyetem és a Napkerék Egyesület közti együttműködés gyümölcsöző. S hálás vagyok Bogdán Imre elnöknek – tette hozzá Repa Imre –, hogy rávett arra, menjünk el olyan helyekre egészségügyi tájékoztatókat tartani, amilyeneket nem sokan láttak. Mert a valóság mindig mellbevágó. Az ember ott jön rá arra, hogy támogathatunk, adhatunk élelmiszert, beszélgethetünk, valójában nagyon nehezen, hosszú idő alatt változik sok-sok minden. Bár számos kérdésben nem értünk egyet elnök úrral, abban igen, hogy a cigányság súlyos körülményeinek enyhítésére nem csak pénz kell, hanem oktatás és képzés. A tehetséges cigányság reprezentánsait diplomához kell segíteni, mert ez egy húzó vonulat lenne az országot, a cigányságot és számos más országot is érintő nagyon-nagyon súlyos kérdésben.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Ezer csikrét kaptak a somogyi romák
[/caption]
A Bábolna TETRA napos csibéket ajánlott föl a nehéz sorsú családoknak, a Bábolna Takarmány a takarmányt biztosította az állatoknak, a Kaposvári Egyetem pedig felajánlotta, hogy felneveli hat hetes korig a szárnyasokat. Ezeket adták át csütörtökön a Napkerék Egyesület által javasolt családoknak Mátrai Márta országgyűlési képviselő, háznagy és Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadó fővédnöksége mellett. S bár személyesen nem tudtak jelen lenni az ünnepélyes átadáson, Tossenberger János, az Állattudományi Kar megbízott dékánja hangsúlyozta: egyáltalán nem általános, hogy egy egyetem egy nehéz helyzetben lévő réteget támogat. – Ahogy teszi ezt a Kaposvári Egyetem a Napkerék Egyesülettel karöltve – hangsúlyozta a dékán. – S párját ritkítja az is, hogy a gazdasági szféra képviselői sietnek egy nehéz helyzetben lévő réteg megsegítésére.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Repa Imre: a valóság mindig mellbevágó
[/caption]
Bogdán Imre, a Napkerék Egyesület elnöke az egyetemmel 2010 decemberében kezdődött együttműködés eredményeit sorolta az adományozásról szóló megállapodás aláírásakor: megalakult a Vének Tanácsa, a Roma Stratégiai Tanács és a roma szakkollégium is, s ez a második baromfiosztás az egyetemen.Repa Imre az átadáson bejelentette: megpróbálunk az egyetem adta lehetőségeket kihasználva egy nagyobb gyógynövénygyűjtő, feldolgozó és értékesítő hálózatot összeszervezni Kaposváron, Somogyban. – S ha jól működik, ebből klasztert lehet kialakítani országosan – mondta a rektorhelyettes. – Hogy ebből mi valósul meg, az a résztvevőkön is múlik. Döbbenetes számomra, hogy a gyógynövénygyűjtés, értékesítés terén nem tudunk előrelépni. A kilencvenes évek elején Magyarország gyógynövény-nagyhatalom volt a cigányságnak köszönhetően. A gyógynövényismeret ugyanis a cigányságnál genetikailag kódolt, ám valami elsodorta ezt, s Magyarország eltűnt az uniós gyógynövénypiacról. Pedig ez munkát adott a cigányságnak. Szeptembertől tehát elindulunk ezzel a képzéssel. Az együttműködést azonban ennél sokkal szélesebb körben kell megvalósítani, s ebben mindenki segítségét kérjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!