Közélet

2013.07.24. 08:00

Padlóra küldték a falusi turizmust a jogszabályváltozások

A falusi turizmust a 2011-es jogszabályváltozások küldték padlóra, de a mélyrepülés tavaly is folytatódott.

Fónai Imre

Van miért segíteni a falusi turizmuson Somogy megyében is. Legutóbb az vetődött fel, hogy a falusi vendégváró tálalhassa fel az általa kifogott halat. Akadnak a javaslatnak támogatói és ellenzői is.

A falusi turizmusban a vendégek és a vendégéjszakák száma egyaránt csökkent 2012-ben. A szállásfajtát a 2011-es jogszabályváltozások küldték padlóra, de mélyrepülése tavaly is folytatódott. Míg korábban áprilistól szeptemberig tartott a szezon, és akár két hétig is maradtak a vendégek, újabban csak június és augusztus között, inkább hosszú hétvégékre érkeznek – írja a Világgazdaság.Az ágazat abban bízik, hogy a 2008-ban meghirdetett fejlesztési pályázatok eredménye most kezd beérni, és javulhat a szolgáltatások színvonala – így Szalay-Zala Andrea, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetség titkára. A vendégforgalom 2008 óta a harmadára esett vissza. A vendéglátóhelyek száma 7500-ról mára 4200-ra apadt, az évi 800 ezer vendégéjszaka pedig 350 ezerre. Tavaly már csak mintegy 120 ezren vették igénybe ezt a vendéglátási formát. A csökkenés leginkább a Nyugat-Dunántúlon és a Dél-Dunántúlon jelentős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!