Közélet

2013.09.04. 14:22

Az iskola rendőre: egyenruhások a kisdiákok biztonságáért

Öt éve a gyermekek védelmében indította útjára a rendőrség a bűn- és baleset-megelőzési Az iskola rendőre programot, mely a tapasztalatok alapján kiváló eredményeket hozott.

Vas András

– Az elmúlt években folyamatosan csökkent a megyében a közlekedési balesetek száma – mondta a program szerdai sajtótájékoztatóján Marics Zsolt alezredes, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője –, a gyermekbaleseteké pedig elenyésző. Az idei évben például mindössze 11 ilyen eset fordult elő a 382 balesetből, az iskolák környékén pedig egy sem.
Köszönhetően többek között Az iskola rendőre programnak, melyben a hétfőn megkezdődött tanévben közel száz rendőr vesz részt, s melyhez 130 somogyi intézmény csatlakozott.

– A legfontosabb feladatuk a felvilágosítás, s ezen keresztül a megelőzés – folytatta Marics Zsolt. – A kollégáink felhívják a figyelmet az intézmények környékének leginkább balesetveszélyes helyeire, hogy elősegítsék a kisiskolások biztonságos, balesetmentes közlekedését, közlekedési ismereteik bővülését. Különösen fontos az elsős kisiskolások felvilágosítása, hiszen ők most lesznek aktív résztvevői a közlekedésnek.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Rendőrök a diákok biztonságáért
[/caption]
A mind biztonságosabb iskolakezdés érdekében a forgalmasabb helyeken található iskolák környékén rendőrök és polgárőrök segítenek a reggeli és délután csúcsforgalomban, s fokozott figyelmet fordítanak a biztonsági öv és gyermekülés kötelező használatára, a parkolási és megállási szabályok betartására is.
– Május elsejével változott a KRESZ is – tette hozzá az alezredes –, az iskolabuszok mellett fel- és leszállás idején még szemből sem lehet elhaladni, csak párhuzamos közlekedésű úton.Az iskolarendőrök a tanév egészében kapcsolatban állnak majd az intézményekkel, s a rendőrség októbertől Somogyban is elindítja a SuliMoped programot, melyben hátrányos helyzetű fiatalok szerezhetnek jogosítványt a tanév végére.

Címkék#Kaposvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!