Közélet

2013.09.10. 08:09

Az önkéntesség ötven órája: érettségiért szolgál a diák

Ötven óra közösségi munka - ennyit kell a somogyi diákoknak is három év alatt teljesíteni, ha érettségizni szeretnének.

Jeki Gabriella

2016-tól csak az tehet írásbeli és szóbeli érettségi vizsgát, aki elvégzett legalább ötven óra közösségi önkéntes szolgálatot. „A tanulók számára a középiskolák a 9–11. évfolyamon lehetőség szerint három tanévre, arányosan elosztva szervezik meg a közösségi szolgálat teljesítésére alkalmas tevékenységeket. Ez azt jelenti, hogy a 2013 szeptemberében induló kilencedik évfolyamon tanulóknak lehetőség szerint már közösségi szolgálatot kell végezniük" – írja az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Elsősorban a szorgalmi időszakra kell szervezni, ugyanakkor a jogszabály betartásával a nyári szünidőben végzett tevékenység is beleszámítható.

– Összesen 320 ezer olyan diák tanul szeptembertől, akinek ilyen típusú szolgálatot valamilyen programban teljesítenie kell – mondta a közelmúltban Barcson járt Jeneiné Rubovszky Csilla miniszteri biztos. – Úgy vélem, a társadalomnak felelőssége, és ezért tennie kell azért, hogy a fiatalok és az idősek közti kommunikáció helyreállítsuk.
A miniszteri biztos a Segítő kezek az idősek otthoni biztonságáért értékteremtő közfoglalkoztatással, közösségi szolgálattal és önkéntes tevékenységgel program kapcsán érkezett Dél-Somogyba, amely projektet az ország több részén végzik nem csak közfoglalkoztatottak, hanem önkéntes diákok is.
– A közösségi szolgálat ötven órás, és a diákok eldönthetik, hogy például ezzel a programmal teljesítik-e, mert ez is egy lehetőség – tette hozzá a Jeneiné Rubovszky Csilla. – A tapasztalatunk azt, hogy sok diák vállal önkéntes szolgálatot.

Így egyre többen vesznek részt az idősek, jellemzően a nyolcvan év felettiek ápolásában, segítésében.
– Ez egy karitatív tevékenység, de mégis egy bizalmi feladat – húzta alá Karvalics Ottó Barcs polgármestere a szeptember elsején indult program kapcsán, melyben tízen jutottak kilenc hónapig munkához és megélhetéshez. – Az időseknek jól esik, ha valaki elbeszélget velük, meghallgatja őket és segítő kezet nyújt a mindennapi problémáik megoldásában. Ráadásul nem érzik magukat és nem is lesznek egyedül, ami a szépkorúakat érintő bűnelkövetések számának csökkenésében is segíthet.Az önkéntes közösségi szolgálat azonban többszereplős program. Ebben mindenkinek megvan a maga küldetése, feladata, hivatása.
– A résztvevőket össze kell gyúrni egy jó csapatmunkává, egy jó ügyért, lelkes és szívvel lélekkel végzett munkával – hangsúlyozta Szászfalvi László miniszteri biztos. – Az önkéntes közösségi szolgálat megítélésem szerint egy spirituális feladat.

A lehetőségek azonban szinte korlátlanok: egyénileg vagy csoportosan, szociális vagy környezetvédelmi feladatok, és nem csupán az idősek segítése, hanem például óvodában, iskolában, állatmenhelyen, gyermekotthonokban, különböző civil szervezeteknél vállalhatnak a diákok egy kis önkéntes munkát.

Az önkéntesség...

...olyan tevékenység, melyet egyénileg vagy csoportosan, rendszeresen vagy alkalmanként, belföldön vagy külföldön a közös jó érdekében személyes akaratból végeznek anyagi ellenszolgáltatás nélkül. Az önkéntes tevékenység közvetlen anyagi haszonnal nem jár annak végzője számára, továbbá az önkéntes nem helyettesíti a fizetett munkaerőt. Az önkéntes nem elsősorban saját családjának segít, munkálkodása hozzáadott értékként jelenik meg a fogadó szervezet életében. A tevékenység megvalósulhat non-profit, civil szervezet, vagy állami intézmény-, ritkább esetben for-profit szervezet (cégek, vállalkozások) keretein belül. Előnye, hogy elősegíti a társadalmi beilleszkedést, hozzájárul a szegénység, a kirekesztődés csökkentéséhez és a teljes foglalkoztatottsághoz. Az önkéntesség segít környezetünk és közösségünk jobbá tételében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!