Közélet

2013.09.10. 16:16

Egy hét a szakrális művészetek jegyében

Több mint két évtizede került Somogysámsonból a kaposvári Szent Imre plébániára Varga László atya, akinek feltett szándéka volt, hogy kinyitja a templom kapuit a város és az ország felé, s így azóta különböző programokkal rendszeresen hirdeti ars poeticáját: az Evangélium hirdetése lendületbe hozza a világot.

Vas András

Ezen gondolatvilág mentén született meg az ötlet, hogy tavaly a templomon belül megrendezték az Ars Sacra művészeti hetet, mely az idén már városi eseménnyé nőtte ki magát.
– A szakrális művészetek hete országos program – mondta az esemény keddi sajtótájékoztatóján Tolnai Mária, az Ars Sacra fesztivál egyik kaposvári szervezője –, s a lényege, hogy kinyitjuk a teret, más intézményekbe visszük, ami általánosságban egy templomon belül történik. A megkeresésünkre több egyház és intézmény igent mondott, így jött létre a program, mely szombaton este, a Nyitott templom éjszakáján ünnepélyes gyertyagyújtással veszi kezdetét.



A szombattól jövő vasárnapig tartó rendezvénysorozat alatt koncertek, kiállítások, könyv- és filmbemutatók várják az érdeklődőket, a nagyközönség elé lép alkotásaival többek között Kling József szobrászművész, Fábry Kornél kaposfüredi plébános a fotóival, s lesznek beszélgetések a keresztyén zenéről és irodalomról. Előzetesen az Ars Sacra egyik érdekes eseményének tűnik A pap és a nő című kötet bemutatója, illetve Varga Ágota A tartótiszt című filmjének vetítése, valamint Bérczes László, a Csiky Gergely Színház művészeti vezetőjének filmvetítéssel egybekötött előadása Cseh Tamásról, melyen a négy éve elhunyt énekes-dalszerzővel kapcsolatos ritkaságok is előkerülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!