Közélet

2013.09.26. 07:40

Hatalmas adósságok a somogyi közintézményeken

A Kaposvári Egyetem 1,2 milliárd, a Somogy Megyei Kormányhivatal 896 millió, a Kaposi Mór Oktató Kórház 688 millió forintos adóssággal zárta az augusztust, míg a nagyatádi kórház 503 milliós kifizetetlen számlával terhelte az államháztartást.

Balassa Tamás

Mindezt a Magyar Államkincstár (MÁK) a minősített, a költségvetések 3,5 százalékát vagy az 50 millió forintot meghaladó, 60 napon túli adósságokat összegezve tette közzé a napokban.
A költségvetési szervek tartozásállománya augusztus végén 98,4 milliárd forint volt. Júliushoz képest 4,8 milliárddal nőtt az összeg, amiből 1,3 milliárdot az augusztusban állami fenntartásba került három egészségügyi intézmény, közte a nagyatádi kórház jellemzően áruszállítási és közüzemi tartozása tett ki.Az összes adósságon belül az állammal szemben fennálló tartozás összege 11,8 milliárd, aminek nagy többsége a kormányhivataloknál jelentkezik. A hátralék döntően az ingatlanügyi szakigazgatási szervek által beszedett, de még tovább nem utalt bevételekből adódik. Az idén 6,07 milliárdból gazdálkodó somogyi kormányhivatal adósságából 866 millió tartozik ebben a körbe, míg egy-egy milliós az önkormányzati és a közüzemi, 24 milliós az áruszállítási hátralék. Somogyban a teljes adósság minősített része 818 milliós. A régióban a baranyai kormányhivatal egymilliárdos, a tolnai 174 milliós tartozással zárta az augusztust.

A felsőoktatási intézmények tartozása 20,7 milliárd forint, ennek fele a betegellátást is végző négy egyetemé. Közülük a régióban a tudományegyetem halmozta fel a legnagyobb tartozást 5,6 milliárd összegben, aminek a fele minősített. A pécsiek költségvetése emellett 60 milliárdos. A 8,9 milliárdos büdzsével gazdálkodó kaposvári universitas adósságának több mint fele, 643 millió forint került a két hónapon túli kategóriába, a tartozás itt is döntően áruszállítási.
A teljes tartozásállomány kétharmadát a gyógyító-megelőző ellátást végző szakintézetek tartozása teszi ki. A kórházak 56,8 milliárdos adósság-listáját a szabolcsiak vezetik 3,5 milliárddal, a dél-dunántúli régióban a szekszárdi megyei kórház az éllovas 1,4 milliárddal (7,8 milliárdos költségvetés mellett). A Kaposi Mór 13 milliárdos büdzséje mellett arányaiban jóval kisebb teher a 688 milliós tartozás.

Mínuszban milliárdos a Klebelsberg is

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ tartozása augusztus végén 1,2 milliárd forint volt, ami csak látszólag sok: az ország legnagyobb közfoglalkoztatója, iskola-fenntartója 423 milliárd fölött diszponál. A nagyobb kórházak közül a Heim Pál 1,1 milliárdos adósságot halmozott föl, míg a Péterfy utcai kórház ennek éppen a háromszorosát. A Gottsegen kardiológiai intézetet egymilliárdos kifizetetlen számla nyomasztja, s majdnem ugyanennyi a Corvinus egyetem minősített, a költségvetés  3,5 százalékát meghaladó, 60 napon túli kötelezettsége is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!