Közélet

2013.09.02. 17:34

Hűtlenül kezelt a polgármester? Ki győzött Somogytúron?

A feljelentők szerint ők „győztek”, a polgármester szerint ő és a képviselő-testület. Négyből négy ügyben is megszüntette a Müller Tibor somogytúri polgármester elleni nyomozást a rendőrség, háromban bűncselekmény hiányában, egyben elévülés miatt, mondván: abban hűtlen kezelést követett el. A polgármester azonban azt mondja: ez csak egy téves vélemény, se ügyészségi határozat róla, se jogerős bírósági ítélet.

Fónai Imre

Harminc ingatlan értékesítésekor – áll a nyomozást megszüntető rendőrségi határozatban – még 2005-ben a vételárat a vevő nem egyenlítette ki teljes mértékben, az önkormányzat mégis a tulajdonába adta úgy, hogy a földhivatali tulajdoni lapon se jelent meg a település felé fennálló tartozás, se kötbért nem kötöttek ki késedelmes fizetésre, s az önkormányzat hitelezői igényt se jelentett be a vevő csődeljárása során. Az ingatlanokat a vevő közben továbbértékesítette. Az önkormányzat – állítja a rendőrség – 2005 és 2012 között több alkalommal olyanoknak adott fizetési haladékot, akikkel nem is állt szerződéses viszonyban. A nyomozó hatóság álláspontja szerint a községet 25 millió forintos kár érte, ám az ötéves elévülési idő már eltelt.A feljelentők másik három ügyben is hűtlen kezelést vélelmeztek, a rendőrség szerint azonban ezekben nem történt bűncselekmény.
– Ügyészségi vádemelés és jogerős bírósági ítélet híján hogyan lehet bárkit megvádolni? És az ártatlanság vélelme? Vagy csak az a fontos a feljelentőknek, hogy meghurcoljanak? – így Müller Tibor somogytúri polgármester. – Ők győztek? Mintha az angolok a 6-3 után azt állították volna, hogy tulajdonképpen ők nyerték a meccset...Jogi képviselőm biztos abban, hogy a hűtlen kezelés vádja se az ügyészség, se a bíróság előtt nem állt volna meg. Hiszen csak egy téves szakértői véleményre alapozza ezt a rendőrség, már a kezünkben volt egy másik, a mi igazunkat alátámasztó ingatlanszakértői értékbecslés, de még mielőtt benyújtottuk volna, megszüntették a nyomozást. Olyan gyorsan, hogy például a képviselő-testületi tagokat meg se hallgatták. Három képviselő-testület is döntött a fizetési haladék megadásáról 2005 és 2012 között, mert mindegyiknek ugyanaz volt az álláspontja mint a jelenleginek, mely határozatba is foglalta: az önkormányzatot nem érte kár az ingatlanügylet miatt.

Nyolc éve jelentkezett egy vevő a harminc somogytúri ingatlanra, húszmillió forintot ígért érte a falunak. – Nem voltak rajta közművek, magasfeszültségű villanyvezeték ment át rajta, a községnek önerőből nem lett volna pénze közművesíteni, kétmillió forint előleggel és azzal adtuk oda a vevőnek, hogy kiépítteti a közműveket, ennek a költsége egyébként szakértői  becslés szerint 200 millió forint volna – folytatta a polgármester.

– Hat-nyolcmillió forintot még kifizetett, s azért adott neki haladékot többször is a testület, mert úgy vélte, ezzel annak az ingatlannak az értékét megkaptuk, a falut nem érte kár, inkább még bevételt csináltunk egy olyan területből, amit mi nem tudtunk volna felfejleszteni. Ezt alátámasztja az is, hogy a kérdéses terület most 7,5 millió forint körüli áron cserél gazdát. A feljelentgetősdi csak arra volt jó, hogy alátámassza az egymást követő képviselő-testületek tevékenységét. Útjában vagyok a feljelentőknek, de nem fogok a kedvükért félreállni!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!