Közélet

2013.09.29. 18:25

Indulhat a tízmilliárdos projekt a Balaton-régióban

Az évekig Csipkerózsika-álmát alvó dél-balatoni szennyvízprojekt éledt fel azáltal, hogy a kormány kiemeltnek nyilvánította a beruházást.

Fónai Imre

Érkezik a szennyvíz-csatorna a balatoni régió háttértelepüléseire: tízmilliárd forintos program indul a jövő év tavaszán négy szennyvízkezelési agglomerációban, s egy év alatt kell befejezni a beruházást a tucatnyi érintett településen. Az évekig „Csipkerózsika-álmát” alvó dél-balatoni szennyvízprojekt éledt fel azáltal, hogy a kormány kiemeltnek nyilvánította a számos háttértelepülés szennyvízproblémáját is megoldó beruházást.

Négy-öt évig semmi sem történt, közben elfolytak a százmilliók az előkészítésre – mondta Schádl Szilárd karádi polgármester. Faluja az egyik központ a négy érintett közül, az ötödikben, a siófoki agglomerációban később indul ugyanez a beruházás. A karádi „szennyvíztérséghez” Szólád, Teleki, Kötcse és Nagycsepely tartozik még. – 2011-ben alakult újjá a hamvába holt dél-balatoni társulás és mostanra jutottunk odáig, hogy aláírt támogatási szerződéssel rendelkezünk – így a karádi polgármester. – Karád történetének legnagyobb léptékű beruházása indulhat a jövő tavasszal és a szennyvíz-csatorna nemcsak azért fontos, mert emeli a falu komfortfokozatát, értékét, hanem azért is, mert végre építési engedély is kiadható lesz. Egyelőre 85 százalékos az érkező támogatás, de jó esély van rá, hogy végül száz százalékos legyen: az ígéretek szerint 95 százalékra lehet növelni a támogatás mértékét, a maradék öt százalékra pedig az önerőalapból számíthatunk.



A később induló siófoki mellett a másik négy térség érintettjei és a nettó támogatási összegek
Karádi (Karád, Szólád, Kötcse, Teleki, Nagycsepely): 2,8 milliárd forint.
Somogytúri (Somogytúr, Látrány, Visz, Somogybabod, Gamás): 2,7 milliárd forint.
Kéthely: 1,9 milliárd forint.
Balatonlellei (Balatonlelle, Balatonboglár, Fonyód): 1,7 milliárd forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!