Közélet

2013.09.16. 19:40

Légi csapás: helikopterről bírságolnak az ellenőrök

Eredményesen zajlott le a légi felderítés első napja: Lad térségében nagyobb parlagfűvel fertőzött területet szűrtek ki a helikopteres egység munkatársai. Dél-Somogyban két napos akció indult.

Harsányi Miklós

Dübörögve emelkedett magasba a kadarkúti Fly-Coop repülőteréről az 540 lóerős gázturbinás helikopter, fedélzetén a növény- és talajvédelmi igazgatóság és a földhivatal munkatársaival. A hétfői bevetés után várhatóan szerdán megismétlik az ellenőrzést, keddre ugyanis esőt ígértek a meteorológusok. Naponta 3-3 felszállást terveznek.
– Egy-egy nyomvonalat repülnek a szakemberek – mondta a helyszínen Novák Csaba, a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatóságának igazgatója. – Átlagosan 100-150 méter magasan száll a helikopter, ám ahol fertőzött területet találnak, akár 2-3 méterig is lesüllyedhet. A helyszíneket GPS-pontok alapján rögzítik és bizonyítékul fotókat is készítenek a kollégáim.

Tavaly a Kaposvár-Siófok térségében végeztek légi felderítést, ezúttal a Kadarkút, Ötvöskónyi, Iharosberény, Őrtilos vonaltól délre eső 172 ezer hektárnyi területet pásztázza az egység. Bár az utóbbi időben többször szárnyra kapott a hír, miszerint korántsem biztos, hogy jut majd pénz a helikopteres akcióra, mégis előteremtették a szükséges forrást. A somogyi légi vizsgálat költsége nagyjából hárommillió forint.

– Elsősorban a napraforgóban és a tarlón található parlagfű – tette hozzá a növény- és talajvédelmi igazgatóság vezetője. – A büntetés minimum 15 ezer forint, a plafon ötmillió forint, s minden esetben megindul az eljárás. Szeptember közepéig közel egymillió forint bírságot szabtak ki Somogyban, ám sok ügy folyamatban van. A megbírságoltak között vállalkozások és magánszemélyek egyaránt találhatóak.Két éve 620 hektárnyi parlagfüves területet tártak fel megyénkben, s a tavalyi 330 hektár után az idén 160 helyszínen 660 hektár gyomnövénnyel fertőzött kisebb-nagyobb táblát találtak. Számos esetben bejelentésre vizsgálódtak a szervezet munkatársai, más alkalommal a földhivatal saját kezdeményezésre indított ellenőrzést. Úgy tudjuk, hogy hétfőn Lad környékén parlagfüves területet fedeztek fel. Szerdán folytatódik a repülés, összegzést későbbre ígértek a szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!