Közélet

2013.09.19. 17:00

Léhmann írt Orbánnak: ajánlat a hitelszerződések kijavítására

A siófoki Léhmann György azt mondja, nem vár tovább, maga fogott hát a hitelprobléma rendezésére alkalmas okirat elkészítéséhez.

Fónai Imre

Szerződésmintát tett közzé elektronikus körlevelében, arra kérve a miniszterelnököt: támogassa az adósok és a bankok között kötendő egyezségi ajánlatát a devizahitel-szerződések „kijavítása” érdekében. A siófoki Léhmann György azt mondja, nem vár tovább, maga fogott hát a hitelprobléma rendezésére alkalmas okirat elkészítéséhez. A hétszáz devizahiteles ügyféllel bíró jogász ugyanis változatlanul amondó: a szerződés a hibás, nem a devizahitel, „az önmagában egy tökéletes konstrukció, csak törvényesen kell megcsinálni.” Léhmann ezt hangsúlyozta a minap az ausztráliai magyar rádiónak adott telefonos interjújában is.

Közelednek a választások, várható hát a devizahitelesek valamilyen megsegítése – szólt a riporteri felvezetés. – A kormányzatot nem érdekli, hogy ez egy semmis szerződés – így az ügyvéd. – Úgy tesz, mintha érvényes volna. A jogszabály betűje és a Kúria szerint is „mindössze” érvényessé kell tenni, ki kell iktatni a semmis pontokat, el kell számolni bank és ügyfél között, majd megy tovább a szerződés. Az Európai Bíróság évek óta hajtogatja: közérdekű pereket kell indítani, csak így lehet felgyorsítani és megoldást találni sok százezer devizahiteles problémájára egyszerre. De egyetlen közérdekű pert se indított se az ügyészség, se az igazságügy-miniszter. Félnek. Félnek, hogy kimondja a bíróság a bankok hibáját, aztán mi lesz szegény bankokkal? Jogállamban ezt a témát nem lehet megkerülni. Nálunk igen. Ahogyan más ügyekben, úgy ebben is az állam erőszakos módon akar „segíteni” az adósoknak. Az értelmiség közben hallgat. Úgy érzem, egyedül vagyok. Az értelmiség vagy külföldre ment vagy elbújik, vagy éppen a hatalmat képviselők kedvében igyekszik járni, minden erkölcsi normát félretolva. Tisztességtelenek másutt is vannak, de a jog segítségével félretolják őket, míg nálunk a tisztességtelenek diktálnak a közhatalomnak.

Ha az adósok terhei csökkennének, több adót is tudnának fizetni – vetette fel az ausztráliai riporter, mire Léhmann: – A parlament tele van jogásszal, négyezer ügyvéd van az országban. Hát milyen országgá váltunk?

Az ausztráliai magyar rádió műsorvezetőjének megjegyzése az interjú végére: „Lehet támadni a bankokat Ausztráliában is, legfeljebb nem trilliárdos, csak milliárdos profitjuk lesz. De ki mozgat kit? Ez a kérdés. Legalább van egy valaki odahaza, aki szalad a csatabárddal...”A siófoki ügyvéd interneten köröztetett iratában egy neki címzett levelet is közzétesz, amiben egy főnök meséli el: végig kellett néznie, ahogyan a beosztottja véget vetett az életének, saját kezével. „A biztonsági kamerákon utólag megnéztük, végig kellett néznem ahogyan megírta a búcsúlevelét, miközben többször is elsírta magát, és ahogyan kereste a legmegfelelőbb helyet és alkalmat arra, hogy fölkösse magát az alagsori fűtéscsövekre. A búcsúlevelében a megoldhatatlannak vélt hiteleit írta indoknak...”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!