Közélet

2013.09.23. 07:34

Marháknak tilos! Szögesdróttal harcol a polgármester az útért

Az önkormányzat szerint a szürkemarhák terelése rongálja a közutat, az állattartó viszont rendben tartaná az elgazosodott területeket.

Vigmond Erika

Szencz József állattartó telepe Gyótapusztán van. A gazdaságban 335 őshonos szürkemarha, 180 mangalica, 26 magyar merino juh, valamint lovak, szamarak vannak.  Szencz József arról beszélt: az állatlétszámhoz viszonyítva kevés a saját földterülete, 220 hektár legelővel és gyepterülettel rendelkezik. Ezért más területeket is bérel és vándoroltatja az állatokat. – Gyótapuszta szomszédságában, Csömendnél van egy 25 hektáros terület, aminek több résztulajdonosa van, többek között én is – folytatta az állattartó.

– A tulajdonostársak közül néhányan felkértek, hogy legeltessem le az ő területüket is, mert nekik nincs állatuk és ne kelljen drága üzemanyaggal kaszálniuk. Vannak olyan részei is a területnek, melyeket évtizedek óta senki nem művel, másfél méteres kóró, gaz burjánzik. Úgy gondoltam, hogy csak jót teszek azzal, hogy legeltetéssel tisztán tartom az elhanyagolt földterületeket - így nincs gépköltség, s a közeli legelő a takarmányozást is segíti. Ám ezt a falu polgármestere nem így gondolta: azzal érvelt, hogy az állatok áthaladása károsítja az utat. Ezért tüskésdrótot húzatott ki és "élő emberi lánccal" is megakadályozott bennünket, pedig elsősorban a saját területemre akartam eljutni.– Valóban kihúztuk a drótot az út mellett, olyan területek szélén, melyeken keresztül nem közlekedhetne. Ha levágja, feljelentem – mondta kérdésünkre Szabó István, Csömend polgármestere. – Egyszerűen már annyi panasz befutott hozzám, hogy muszáj volt lépnem. Először kérő szóval, majd drasztikusabb lépéssel. Két problémával kellett szembesülnöm: az egyik, hogy önkormányzati útról van szó és eddig akárhányszor átterelte a marhákat, mindig kitiporták a padkát, a vízügy árkát, vagy mikor szépen le volt kaszálva az út széle - tönkrevágták. Ahol mi rendet rakunk, rendet tartunk, más ne tegyen kárt. A másik pedig, hogy többen jelezték: a beleegyezésük nélkül, az ő magánterületeiken hajtja át az állatokat. Oldja meg másképpen a hajtási dolgait, vagy csak annyi jószágot tartson, amennyit elbír – zárta a településvezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!