Közélet

2013.09.15. 16:09

Polgári piknik: Orbán Viktor maga kormányozott Kötcsére

Sára lányával érkezett Kötcsére Orbán Viktor vasárnap délután egy órakor, maga vezette a szürke Volkswagen-kisbuszt, Balog Zoltán miniszter azzal fogadta: már csak rá vártak, hogy „megkezdhessék” a bográcsot.

Fónai Imre

Tizenkettedszer piknikelt a polgári oldal a festői somogyi kisközségben, a Dobozy-kúria udvarán húzták fel a szokásos sátrakat, és ahogyan lenni szokott, ezúttal sem volt kívánatos a sajtó (ha információt nem is, jófajta jánoshalmai almát ellenben kapott a korábbi évekhez képest ezúttal kisebb létszámú médiahad), be kellett hát érnünk annyival: szarvaspörkölt rotyogott a bográcsokban, nagytarcsai görhönnyel.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Szita Károly is megérkezett Kötcsére
[/caption]
Rogán Antal két csemetéjével és feleségével fut be, családi kör ez, állapíthatjuk meg ebből is, ha kicsit nagy is az a család: kötcsei polgári piknik a hivatalos nevén, még hivatalosabban az idei összejövetel mottója: „Amit elvégeztünk és amit még nem”. Ez nyilván Orbán Viktor előadásának címét takarja, de persze a miniszterelnök, ahogyan az megszokott, az utolsók között fut majd be. „Adománygyűjtés az Istenadta Alapítvány részére”, olvassuk el a fotóskolléga messze látó fényképezőjének segítségével az idei feliratot a bejáratnál elhelyezett urna fölött, merthogy az idén is (ahogy eddig tizenegy alkalommal mindig) csak tisztes távolból figyelhetünk. Így is kiszúrjuk, amint egy úr visszakér a tíz-, vagy húszezreséből és már nyúlnak is a hölgyek a gömbbe...
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Rogán Antal a családjával érkezett
[/caption]
Népviseletben érkező asszonyokat kérdünk, mivégre az öltözetük, mire azt felelik: ez nagytarcsai népviselet és főzni jöttek, méghozzá szarvaspörköltet görhönnyel, utóbbi a másutt tócsninak vagy lapcsánkának ismert reszeltburgonyás köret. Frissen sülő kürtőskalács illata is terjeng, tán az hoz a kúria utcájába egy zöld pólós helyi „erősséget”, a férfi pólójának hátán Kötcse felirat, és kérdés nélkül mondja, hogy ötvenegy éve lakik az utóbbi néhány évben felkapottá lett faluban.

Jókai Anna lazára veszi, világító dorkóban száll ki az autóból, Kerényi Imre egy cserép sárga krizantémot cipel, feltűnik még Schmidt Mária csillogó piros-fehér-zöld cipellője, egy Suzuki is befordul, azt hisszük, tévedés, de nem, az is az erre az alkalomra parkolóvá avanzsáló kötcsei focipályát célozza meg, de legalább a színe narancssárga...
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Nem csak politikisok jöttek a piknikre
[/caption]
Biciklis turisták is rácsodálkoznak a szokatlanul nagy felfordulásra, a kollégák közben megállapítják, hogy gyors internet, hovatovább wifi továbbra sincsen Kötcsén, almát hoz ki közben egy készséges szervező, ilyen kényeztetésben se nagyon volt még része a médiahadnak; kevesebben vagyunk egyébként mint máskor, tán a szokásosnál is nagyobb előzetes titkolózás miatt. Rendhagyó amúgy ez idei találkozó, általában a parlament őszi nyitánya elé időzíti Orbán Viktor a bejelenteni valókat, de egy hete, tudjuk, fontosabb elfoglaltsága akadt a kormányfőnek. Akinek az érkezését abból lehet sejteni, hogy nemcsak szóvivője, Havasi Bertalan, hanem Balog Zoltán miniszter is feltűnik a bejáratnál. Jön is a szürke VW-kisbusz, a kormányfő a kormánynál, mellette Sára lánya. Időzíteni tudni kell: Matolcsy György is ugyane percben fut be.– Traffipaxot láttam az úton, ez disznóság! – így az évek óta megszokott helyre kis piros-fekete hátizsákjával kiszálló Orbán.
– Én is láttam, de nyilván te is csak 130-cal jöttél – feleli Matolcsy.
– Enni kapunk? – fordul a miniszterelnök Baloghoz, aki azt feleli: – Nem kezdtük még meg a bográcsot.
– Nemzeti bankosoknak aranyrudat is be lehet dobni – szól Balog célzása az MNB-elnökhöz, de persze ő is és Orbán is papírpénzt kotor elő a zsebéből.
– Ismerem ám! – mutat az idő közben újra előkerült zöld pólós kötcsei a bejáratnál eltűnő Orbán Viktor után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!