Közélet

2013.09.06. 19:40

Rekordbukás: háromszor vettek édességet a revizorok

Százegy szabálytalanságot tártak fel, 14 millió forint mulasztási bírságot szabtak ki a nyáron a somogyi adórevizorok. Fesztiválról fesztiválra jártak: lakat került egy pékségre, s akadt olyan édességárus, aki háromszor bukott le.

Harsányi Miklós

Balaton-átúszás, Krisna-völgyi búcsú, Balaton Sound, Lellei borhét és boglári borfesztivál: valamennyi fontosabb rendezvényen részt vettek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) revizorai. Fülöp Eszter megyei szóvivő közölte: a nyári ellenőrzési akció során a somogyi adóigazgatóság revizorai több mint 400 ellenőrzést végeztek a megyében és a megyehatáron átnyúlóan. Folyamatos volt a revizori jelenlét az idegenforgalmilag frekventált területeken is. Állandó és időszakos vásárokon és piacokon, számos szállásadónál, egészségügyi centrumban praktizáló természetgyógyásznál, autójavítóknál, a hivatal irodáiban „házhoz” rendelés során készültek jegyzőkönyvek.

Négyszázhuszonhét ellenőrzésből százegy zárult megállapítással, melyek közül 89 súlyos jogsértés. Hetvenhárman egyáltalán nem adtak nyugtát, kilencen be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztattak, ketten igazolatlan árut forgalmaztak, öt magánszemély pedig nem rendelkezett adószámmal.

– A bizonylatadás elmulasztása miatt a vállalkozások mintegy 12 millió forint mulasztási bírságra számíthatnak valamint rajtuk kívül 31 alkalmazott is bírságot kap, egyenként 20 ezer forint összegben – összegzett Fülöp Eszter szóvivő. – Egy pékséget 12 napra zárnak be nyugtaadás ismételt elmulasztása miatt.

Rekordert is számon tartanak a NAV munkatársai: a nyáron egy közterületi édességárus, aki háromszor „felejtett el” nyugtát adni. Volt olyan éjszakai vendéglátóhely, ahol a revizorok többször is hiányosságot tártak fel. Az első ellenőrzéskor a vállalkozó nem adott nyugtát, be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatott valamint jövedéki szabályt sértett.
– Két nap múlva ismét be nem jelentetett alkalmazott szolgálta ki az ellenőröket és még szabálytalan nyugtát is adott – folytatta. – A harmadik, augusztus végi ellenőrzés szintén megállapítással zárult.

A szóvivő arról is beszámolt: adószám nélkül egy magánszemély a régen felszámolt kft.-je égisze alatt végzett kerékpárjavítást, egy külföldi állampolgár pedig bútorokkal kereskedett. Melyre kért ugyan engedélyt, de előbb kezdte meg tevékenységét. Egy szálláshely-szolgáltatónak nem volt engedélye valamint egy édességárus és egy gázpalackokat házhozszállítással cserélő magánszemély sem rendelkezett adószámmal.– A jelek szerint bőven van még teendője a revizoroknak, ám a fegyelem összességében mégiscsak javult – reagált megkeresésünkre Keszthelyi László, a Magyar Számviteli Szakemberek Egyesületének megyei alelnöke.
– A tisztességes többség érdeke, hogy kifehéredjen a gazdaság – húzta alá Keresztes Péter, a megyei vállalkozásfejlesztési központ vezetője. – Lényeges, hogy ne szenvedjen versenyhátrányt az, aki üzletileg tisztességes magatartást tanúsít a piacon. Nyilván ezt a célt is szolgálja a következetes, visszatérő vizsgálat, melyet a hatóságok folytatnak le Somogyban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!