Közélet

2013.09.13. 15:33

Szoptatás közterületen: természetesnek kellene venni

Természetesen anyatejjel: a 21. Szoptatási világhéthez kapcsolódva két napos országos szakmai konferencia kezdődött el pénteken Kaposváron, melyen csaknem 120 védőnő vesz részt.

Harsányi Miklós

– Célunk, hogy minél több édesanya, minél tovább anyatejjel táplálja az újszülötteket – hangoztatta Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke. – A tápanyagok, vitaminok összetételét tekintve ez a legfontosabb a gyermekek számára, ugyanakkor a szoptatás rendkívül fontos az anya és a csecsemő között kialakuló kapcsolatban is.
Magyarországon négy hónapos korig a gyermekek 54 százaléka kizárólag anyatejet kap, fél éves korukig 49-, míg az egy évesek 36 százaléka is rendszeresen anyatejet fogyaszt. Csordás Ágnes kiemelte: ez a mutató nemzetközi összehasonlításban is kedvező. A következő időszak feladatának az anyatejes szoptatás további népszerűsítését, társadalmi elfogadottságának növelését nevezte.– Lényeges, ha közterületen egy édesanya leül egy csendes helyre, s megeteti gyermekét, az ne legyen senki számára meghökkentő – mondta. – A program kiterjesztésében nagy szerepe lehet a közel 100 éves hazai védőnői szolgálatnak. Közvetlen kapcsolatban állunk az édesanyákkal, a családokkal.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Hatodik nemzetközi babahordozó hét Kaposváron
[/caption]

Várandósok felkészítése, szülés alatti altatás, fájdalom csillapítás hatása a szoptatásra: ilyen és ehhez hasonló előadások hangzanak el a két napos konferencián. Pénteken Szita Károly, Kaposvár polgármestere és Fadgyas Erzsébet megyei tisztifőorvos köszöntötte a tanácskozás vendégeit. Ehhez kapcsolódva babahordozó kendő bemutatót is tartottak, melyen a holmi kedvező hatásairól volt szó. Egyrészt az anya biztonságban tudhatja gyermekét, másrészt ez is hozzájárulhat az érzelmi kapcsolat erősítéséhez. Hazánkban az utóbbi tíz évben kezdett széles körben elterjedni ennek használata.

 

Címkék#Kaposvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!