Közélet

2013.09.01. 19:38

Tanévnyitó: száznyolcvan nap iskola

A nemzetgazdaság számára a leghatékonyabb módon átalakított oktatásügynek a tudást, a kultúrát és más értékek teremtését kell szolgálnia. Ezt Stickel Péter, a megyeközpontú tankerület igazgatója mondta a 298. kaposvári, s egyúttal az 1018. magyarországi tanévnyitón vasárnap.

Balassa Tamás

A Klebelsberg központ vezető munkatársaként felhívta a figyelmet az ágazat 2013/2014-es tanévre vonatkozó legmélyebb változásaira, így a Nemzeti Alaptanterv hangsúly-eltolódásaira: a nevelési feladatok kapnak nagyobb teret a tartalom- és követelményrendszer, személyiségfejlesztés fontossága mellett. Az intézmények e tanévtől minden nap 16 óráig szerveznek elfoglaltságot a diákoknak, bizonyos évfolyamokon megkezdődik az erkölcstan, és a hit- és erkölcstan oktatása, és a szintén felmenő rendszerű mindennapos testnevelés évfolyamszáma is szélesedik.Kaposváron 4865 diák kezdi meg a tanévet, közte 621 elsőssel, s 1092 pedagógus lép katedrára. Szita Károly polgármester, mint ismét hangsúlyozta, ugyan már nem fenntartóként, mégis a diákságért és a pedagógustársadalomért felelősséget érezve szólt a tanévnyitó közönségéhez. A jövő olyan, mint a ma iskolája, idézte Szentgyörgyit, és a következő 180 napra utalva azt kérte, neveljék jó szakemberré, jó emberré a fiatalságot. A 95 esztendős Munkácsyban, ahol Gyallai Katalin igazgató köszöntötte a város oktatásirányítását és a „felhasználókat”, a gyémántdiplomás Érfalvi Ferencné nyitotta meg a tanévet a polgármester rögtönzött felkérésére, kis meglepetéssel, de nagy örömmel.

Újabb két kaposvári igazgató

Horváth Zoltán egyetlen pályázóként kapott kinevezést az Eötvös műszaki középiskola élére, Trembeczki Csaba a korábbi igazgatót váltva iskolai és városi közgyűlési támogatással lett a Noszlopy közgazdasági szakközépiskola igazgatója. Ezt a tankerületi igazgató jelentette be vasárnap a városi tanévnyitón. Mindketten szeptember 15-től vezetik intézményüket. Nemrégiben Giber Vilmos a Klebelsberg kollégium, Benczéné Csorba Margit a Bárczi gyógypedagógiai módszertani központ élén kapott ismét bizalmat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!