Közélet

2013.09.18. 07:52

Tényleg minden rendben? Tankönyvek félúton becsengetés után

A Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) a napokban arról tett közzé közleményt, hogy az utólagos tankönyvmegrendeléseket a jogszabályban meghatározott menetrend szerint szeptember 15. és október 15. között szállítja ki az intézményeknek. Pedig a szerkesztőségünkhöz érkezett jelzések szerint még az első körös megrendelésekkel is akad probléma bőven.

Márkus Kata

Máj Péter kaposvári olvasónk például több, mint egy hete kereste meg szerkesztőségünket panaszával. Hogy csak most adjuk közre az általa elmondottakat, annak egyetlen oka van: a Kello válaszát vártuk mostanáig. Hiába.

– Az idén kezdte az első osztályt az unokám – mondta Máj Péter. – A könyveinek egy részét ingyen kapja, ám van néhány, amit közvetlenül kellett megrendelni a Kello-tól. Ezek közül párat bőven az iskolakezdés után sem kapott meg a kislány annak ellenére, hogy valamennyi Kello által kiadott nyilatkozatban azt olvastam: megérkeztek a tankönyvek az iskolákba. Ekkor vette a fáradtságot a feleségem, s személyesen utazott fel Budapestre a Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-hez. Ott azt a felvilágosítást kapta, hogy nem érkeztek meg a szóban forgó, Mozaik és Műszaki Kiadó könyvei hozzájuk. Hazaérve aztán nem hagytuk annyiban a dolgot, telefonon érdeklődtünk a Mozaik Kiadónál, mikorra várhatják a tankönyvek érkezését a Kello-hoz? Legnagyobb meglepetésünkre azt a felvilágosítást kaptuk a Mozaik Kiadónál, hogy hiánytalanul leszállították a szóban forgó könyveket a könyvtárellátónak. Akkor most mi az igazság? – tette föl a kérdést szerkesztőségünkben Máj Péter. S ezt kérdeztük mi is szeptember 6-án a Kello sajtóosztályától, majd 10-én újra érdeklődtünk, mikorra várhatunk választ. Az mostanáig nem érkezett meg hozzánk. Érkezett viszont egy közlemény arról, hogy a könyvtárellátó a vonatkozó rendeletnek megfelelően szeptember 15. és október 15. között szállítja le az utólagosan megrendelt kiadványokat, valamint szállítja el az időközben feleslegesnek bizonyult tankönyveket. Az összesen kiszállított mintegy 15 millió tankönyv 7 százalékát érinti a pótrendelés illetve visszáru igénylés.Máj Péterék problémája amúgy a múlt héten megoldódott, megérkezett a hőn áhított magyar és környezetismeret könyv. Nem úgy egy másik kaposvári panaszosunknak. Aki a mai napig várja gyermeke előbb említett könyveit, amire amúgy a kisfiúnak két hete szüksége volna az iskolában. A Kello-nál legutóbbi érdeklődésekor türelemre intették. Addig pedig elmondása szerint marad a fénymásolás...

Veszélyes a tankönyvellátás monopolizálása

A könyvszakma egészére veszélyesnek, a gyerekekre és a pedagógusokra nézve pedig károsnak tartja a tankönyvellátás monopolizálását a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE). Kolosi Tamás, a MKKE felügyelő-bizottságának elnöke azt mondta: a tankönyvforgalmazás monopolizálásával 16 milliárd forinttól esett el a szakma. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra: a kormány úgy alakította át a tankönyvpiacot, hogy korábban a szakmával nem egyeztetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!