Közélet

2013.10.11. 14:46

60 ezres leolvasás: száz köbméter víz tűnt el az óracserekor?

Füle Dénesné ugyan elismeri, hogy férje hibázott, mégis úgy érzi, lehetne emberségesebb is velük a szolgáltató. Ismételt leolvasásra már nincs lehetőség a szolgáltató szerint.

Márkus Kata

– A családi házunknál vízórát cseréltek a közelmúltban – kezdte történetüket a kaposvári Füle Dénesné. – A csere után a férjem aláírta a papírokat, sajnos úgy, hogy nem volt rajta szemüveg, így nem tudta leellenőrizni a cserénél rögzített mérőóra állást. Megbízott a vízmű munkatársaiban. Később ért bennünket a kellemetlen meglepetés: 61 ezer forintos vízszámlát kaptunk. Ugyanis, mint utóbb kiderült 100 köbméterrel elírták a valós óraállást, 491 helyett 591 köbmétert rögzítettek. Én reklamáltam, jegyzőkönyvet vetettem föl, s azt is megkérdeztem, senkinek nem tűnt föl, hogy korábban 15-18 köbméter között használtunk vizet egy számlázási időszak alatt, most meg 103 köbmétert akarnak velünk kifizettetni? Egy hónap alatt 488 köbméterről hogyan változhatott 591-re az óraállásunk? Mindössze három hónapos részletfizetési kedvezményt ajánlottak. Mindeközben pedig a leszerelt vízórát kérésemre sem tudták bemutatni. Még arra is hajlandó lennék, hogy harmadoljuk az összeget, hiszen hibáztunk, de 61 ezer forintot nem fizetek ki.



– Füle Dénesné szeptember 5-én panaszbejelentéssel élt – reagált megkeresésünkre Ift Miklós, a KAVÍZ ügyvezető igazgatója –, véleménye szerint a 2013. július 1-jén lecserélt vízmérő óráját a vízmérő cserélést végző szerelő rosszul olvasta le, és az 591 köbméteres óraállás nem felel meg a valóságnak. Társaságunk a bejelentést kivizsgálta és megállapítottuk: a mérőcsere megtörténtekor a fogyasztó képviselője a mérőcsere kartonon feltüntetett óraállást aláírásával igazolta, mely megegyezik a fogyasztó által reklamált mérőállással.

A vízmérő óra cserét követően a lecserélt vízmérő óra állását két alkalommal is ellenőriztük. Az első alkalommal, amikor a lecserélt vízmérő óra bekerült a raktárunkba, második alkalommal, amikor javításra átadtuk a javítást végző cégnek. Sajnálatos módon a 2013. szeptember 5-én tett bejelentését abban a tekintetben már nem tudtuk kontrollálni, hogy ismételten leolvassuk az óraállást, mert azt időközben átadtuk a felújítást végző cég részére. A vízmérő óra csere kartonon történt rögzített óraállást a fentiekben említett módon kontrolláltuk. Kollégáim az ügyfélnek írt válaszlevélben korrektül tájékoztatták a lehetőségekről, melyet tisztelettel kérünk tudomásul venni.  

Ift Miklós szerint általánosságban elmondható, hogy a fogyasztóhelyekre felszerelt vízmérő órák leolvasásánál minden esetben megköveteljük a korrekt leolvasást, melyet a leolvasó készülékekbe bizonyíthatóan rögzítünk. Sajnálatos módon időnként előfordul hasonló probléma, de az esetek jelentős számában a vízmérő óra ismételt leolvasásával ezt a problémát meg tudjuk oldani. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!