Közélet

2013.10.10. 15:21

A Balaton felé terjeszkedik Simicskáék agrárbirodalma

Az összesen 18 ezer hektárnyi, verseny nélkül kiosztott állami földterület 58 darabja a Simicska Lajoshoz köthető cégeknél landolt – írja a Blikk a Nemzeti Földalapkezelő (NFA) adatközlése nyomán. Tizennégy földdarab esetében érintett somogyi föld is, valamennyi Balatonszabadi határában.

Fónai Imre

Somogyig ér az oligarchaföld – írta meg lapunk már tavaly márciusban, amikor Ángyán József exállamtitkár a földügyek feltáráshoz fogott, lepsényi gazdák panasza nyomán. Balatonszabadi, valamint a Fejér megyei Enying és Lepsény földjei összeérnek – írtuk meg akkor. Azt is, hogy lepsényi gazdák megegyeztek egymással: melyikük melyik állami földterületre pályázik. Végül azonban ahogyan korábban, megint csak a mosonmagyaróvári székhelyű Lajta-Hanság Mezőgazdasági Zrt. (vezérigazgatója korábban egy egykori MSZP-s földművelésügyi miniszter volt, aztán az első Fidesz-kormány privatizálta a Népszabadság szerint – a szerző) által tulajdonolt Dél-Balaton Agro Kft. vethetett a gazdák által „kinézett” földekbe, pályázat nélkül. S ezek a földek azóta sem kerültek a gazdákhoz.A Lajta-Hanság Zrt. is ahhoz a Mezort Zrt.-hez köthető, melyben Simicska Lajos az idén júniusban szerzett legalább 43 százalékos részesedést egy 250 millió forintos tőkeemeléssel. Vele együtt szállt be az agrártársaság tőkeemelésébe a tulajdonában álló Közgép Zrt. elnöke, a médiavállalkozásairól is ismert Nyerges Zsolt, aki 114 millió forintot fektetett a vállalkozásba. Ketten együtt így legalább 63 százalékos tulajdoni részarányt szereztek a társaságban. A Mezort Zrt. társaságai a Blikk számítása szerint 583 millió forintos földalapú támogatást vettek fel, ebből következtethető ki, hogy a társaság 18 Margitsziget nagyságú területtel rendelkezhet. Az államtól a cégcsoport ezen kívül állatjóléti juttatásra, korszerűsítésekre is kapott támogatást, így összesen 1,6 milliárd forintot kasszírozott.

– Gyönyörű szép földek – mondta Barkóczy Gellért az emlegetett, állami tulajdonban lévő területekről, melyeket családi vállalkozások, fiatal gazdák, őstermelők részére jelöltek ki eredetileg Balatonszabadi határában, de hiába várták, hogy hozzájuthatnak. A legfrissebb fejleményekről értesülve már kezdik érteni, hogy miért is nem... A hajdani somogyi kisgazdaelnök hozzátette: – Ezek az alsótekeresi faiskolát körülölelő földek kitűnőek, hektáronként harminc aranykoronát érnek. Egyenes mint az asztal, szép feketeföld. Nem csodálom, hogy „nem eresztik”. De mi lesz így az ígéretekből, a vidék talpra állításából?

Feudális nagybirtok

A Mezort Zrt. a HVG szerint „már-már feudális nagybirtoknak tetszik: 21 ezer hektáron termeszt növényt, 58 ezer hektáron vadgazdálkodást folytat, 4 ezer hektár erdőt és 880 hektár természetvédelmi területet birtokol”. Tulajdonosai: Simicska Lajos (43,5 százalék), Simicska Lajos felesége, Pusztai Zsuzsanna (19,1 százalék) és Nyerges Zsolt Közgép-elnök (19,8 százalék).
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!