Közélet

2013.10.18. 07:40

A tizenhárom véleményű ember: troll akadt a Sonline hálójába

Az internetes véleményalkotás névtelensége alaposan átalakította a közbeszédet. Feltűntek az átalakítás nagy átszabászai, a trollok is. A Sonline-akadémián régóta pallérozzuk őket a jóhiszemű olvasóink védelmében. Most egy méreteset fogtunk.

Balassa Tamás

El kell szomorítanunk, ha valaki a hozzászólásai alapján olthatatlan szerelemre lobbant Kázmérka iránt. Mert Kázmérka van, de nem egyedül. Sokadmagával hivatásszerű, tudathasadt vagy nagyon is tudatos kommentelője hírportálunknak. Egyedül ki tudna állítani egy focicsapatot, kis cserepaddal (ezúton is várjuk szíves jelentkezését, volnának kérdéseink). Ez a kommentelőnk tizenhárom néven (eddig számoltuk) regisztrált hozzászólónk. Erre akkor jöttünk rá, amikor stilisztikai és tartalmi elemek, és bizonyos gyomorkörnyéki érzések alapján félreérthetetlen jelét vettük, troll van közöttünk. Közöttünk, hiszen szerzők és kommentelők közösséget alkotnak. Utóbbiak beszélgetnek, „ismerik” egymást, s még köszöntik is, ha valaki huzamosabb távollét után bejelentkezik. Ennek örülünk, hiszen az értelmes vita erősíti klasszikus törekvésünket: széles látókörű emberfőkkel építeni a szűkebb és a tágabb hazát (utóbbit globálisan is érthetjük, és értjük is.)

Mit tagadjuk viszont, dühösek vagyunk, ha politikai kommunikációs eszközöket importálva üres lózungokat, esztelen vagdalkozást látunk. Van, amit moderálhatunk, ez kötelességünk is, és van, amit az internetközösségre kell bíznunk. Amíg van közösség. De ha szétszéled, mert nincs gusztusa azokhoz, akiknek mindenről a kommunisták, az orbánisták, a gyurcsányisták, a fradisták, az újpestisták, a norvégok/cigányok jutnak eszébe, akkor a közösség veszített. Ő meg nyert. A troll, a bomlasztó. Az alanyi önkéntes vagy a fizetett internetterrorista, aki mellől a jó érzésű polgár csendben odébb áll. Ez nekünk, a médiának, a nyilvánosság-szabadságnak okozott kár.Ne legyenek kétségeink, kommentelőinknek se, egyik-másik internetes karakter mögött politikaközeli emberek vannak. Egy parlamenti párt somogyi alelnöke kérdésünkre hetvenezerre tette az aktivistáik számát, és nem titkolta, ösztönzik őket, hogy a politikai vitafórumokon jelen legyenek. Ezt a jelenlétet ki így, ki úgy értelmezi, felvételi nincs, okosnak lenni nem kell, ellenben a kitartás és azbesztarc előny, ami – hiszen anonimitás védi a trollokat – nem okoz leküzdhetetlen problémát.

Ellenszer a szerkesztőségben

Maladár, Gordeusz, Kázmérka, Cápázó, Konstantinella, Borsa Kopasz, fero23, Gyufaárus lány, Csombor89, Halászb, Leopold13, Dáriusz52, Bogemil. Tizenhárom regisztráció, ugyanaz az [email protected] e-mailcím. Levélben értesítettük őket a rejtélyről. „Önök a véletlenek különös játéka folytán egymástól alig különböző e-mail-címeken regisztráltak hozzánk. Bemutatnánk párját ritkító történetüket a Sonline-on. Ha Önök Ön, vagyis alig elképzelhetően egy ember, az is érdekelne minket, hiszen akkor Ön, talán nem tud róla, de troll. Ne ijedjen meg, meg tudjuk gyógyítani!”


Nagy trollhatározó

A troll az internetes szlengben olyan személy megnevezése, írja a Wikipédia, aki provokatív, ingerlő módon, tárgyhoz nem tartozó üzenetekkel bombáz egy online közösséget, vagy személyes hitbeli meggyőződését ellentmondást nem tűrő erőszakossággal sulykolja. Teszi ezt azért, hogy heves reakciókat provokáljon ki, vagy egyéb módon zavarja, ellehetetlenítse az eszmecserét. A felhasználó egyet tehet a trollok ellen: nem „eteti” őket, azaz ignorálja a hozzászólásokat. Innen származik a Do not feed the trolls, azaz „ne etesd a trollokat” kifejezés. A troll szó másik jelentése egy északi mitológiából ismert lény.

Izgalom a köbön, avagy egy röpke félórás verbális „önmarcangolás”

24. Leopold13   2013. július 4. 21:21
Az is öröm, hogy legalább ennyivel kevesebb hasznot visznek ki a betelepült multik... vittek eleget 90 éve... és vittek a szocik is.. ideje volt tőlük elvenni a talicskát!

23. Maladár   2013. július 4. 21:09
Én is támogatnám!

22. Gyufaárus fiú  2013. július 4. 21:07
A hozzászólást töröltük, mert a tartalma ütközött moderálási alapelveinkkel.

21. Borsa Kopasz  2013. július 4. 21:03
A hozzászólást töröltük, mert a tartalma ütközött moderálási alapelveinkkel.

20. Csombor89  2013. július 4. 21:01
Hol lehet aláírni? Azt is beleírhatták volna a cikkbe....

19. Kázmérka   2013. július 4. 20:59
Az elmúlt húsz évben mindig csak nyúztak bennünket. Már az is boldogság lenne, ha picit nyugton hagynának az emelésekkel, de a csökkentésnek már csupán gesztus formában is ideje volt!

18. Dáriusz52   2013. július 4. 20:49
Remélem tovább is csökkenek a rezsiárak, mert ez már pofátlanság amit a szolgáltatók elvittek a fizetésből! Csökkenhetne a telefon meg a buszjegy ára is!

17. Bogemil   2013. július 4. 20:44
Minden épeszű ember támogatja a rezsicsökkentést. Csak azt nem érdekli akinek nem számít a pénz vagy aki az ellensége a kezdeményezésnek!

16. Konstantinella  2013. július 4. 20:38
Éppen ideje, hogy valaki helyre tegye a multikat! Eddig csak a vérünket szívták az árakkal és az áremelésekkel! Minden fillér számít ami a zsebünkben marad!

Trolltartó - a szerző kommentárja

Trolljaink régóta vannak. Leleplezésünk is volt már, de nem vertük nagy dobra. Eredmény volt, bár kétségkívül kevés, hogy Brúnóka letette a tollat. Már nem olvashatják Admirálist sem, akinek fizikai kiterjesztésétől másfél éve kérdeztük meg: Aztán mennyi a vasháló négyzetmétere az X. Kft.-nél? Nagy vörös fejjel kérdezett vissza: A hatos vagy a nyolcas? Admirálisban ezt megelőzően összekeveredett a valóság és a kitaláció, és a maga teremtette pszichózisban úgy búcsúzott egy kommentelő cégvezetőtől: üdvözli úgy is, mint időnkénti vásárlója. Így akadt fönn a vashálós troll a világhálón. Lett nekünk azóta egy másik harcászati tudorunk, nem írjuk le a nevét, de vigyázzanak: neki is alattomos a harcmodora!

De milyen jellem várható attól, akinek vállfán lógnak a jellemek a ruhásszekrényében?

De milyen jellem várható attól, akinek vállfán lógnak a jellemek a ruhásszekrényében? -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!