Közélet

2013.10.01. 17:01

Halpusztulás: horgászati tilalom a Kapos folyón

Az élővizet ért szennyeződés következtében kialakult tömeges halpusztulás miatt a Kapos folyó teljes somogyi szakaszán általános halászati-horgászati tilalmat rendelt el a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának vadászati halászati osztálya, mint elsőfokú halászati hatóság – közölte kedden a szervezet.

Harsányi Miklós

A Kapos folyó vízterületén bekövetkezett vízszennyeződés által okozott tömeges halpusztulás, illetve a halak bódult állapotba kerülése miatt – a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló jogszabályra hivatkozva – a halgazdálkodási hatóság indokoltnak látja az általános halfogási tilalom elrendelését, mivel a szennyeződés és az általa okozott lehetséges közegészségügyi következményeket még nem határozták meg. A vadászati-halászati osztály közölte: a tilalom visszavonásig érvényes.

– Egyetértek, hogy a hatóság elrendelte a horgászati tilalmat – mondta a Sonline.hu-nak Kozári Miklós, a Kaposvári Sporthorgász Egyesület elnöke. Hozzátette: a vizsgálat fényt deríthet arra, hogy pontosan mi okozta a bajt, s várhatóan milyen utóhatása lehet majd a vízszennyezésnek. Az eljárás eredménye egyébként a kártérítési igény alapjául is szolgálhat majd.Úgy tudjuk, a sporthorgász egyesület képviselői előreláthatóan a jövő héten keresik fel a kaposvári cukorgyárat a kártérítéssel kapcsolatban. Megírtuk: több ezer darab hal pusztulhatott el a Kaposon a múlt heti cukorgyári vinaszömlés után. Az egyesület vezetői szerint a kár több millió forint, az eset kapcsán peren kívüli megállapodásra törekednek az ügyben érintett nagyvállalattal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!