Közélet

2013.10.11. 07:14

Rekordnyár? Eltűntek a balatoni vendégek a statisztikákból

Mégsem volt akkora vendégbumm a nyáron a Balatonnál? A nemrég napvilágot látott augusztus végi adatok alapján még számos kérdés feltehető: hová tűntek a turisták éjszakára az utcákról, a tópartról, netán nem szálltak meg, hanem hazamentek? Érzéki csalódás volt a régen látott tömeg, vagy csak a fekete szobakiadás lendült bele, melynek vendégéjszakái nem jelennek meg a hivatalos statisztikákban?

Fónai Imre

Országos szinten augusztusban a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma 1,9, a magyaroké 3,7 százalékkal emelkedett, a két csoportot együttesen számolva 2,9 százalékos volt a növekedés. A balatoni régióban 3,7 százalékos volt a külföldi csökkenés, 1,7 százalékos a belföldi növekedés, együttesen tehát 0,2 százalékos a lemaradás. Az év első nyolc hónapjával együtt számolva kiderül, hogy az augusztus kisebb emelkedést produkált, mint a többi hónap. Az idei január-augusztusi külföldi vendégforgalom országosan 5,9 százalékos, a belföldi 3,5 százalékos, az együttes 4,7 százalékos javulást mutat. A Balaton esetében a külföldiek forgalma az első nyolc hónapban 3,2 százalékkal, a belföldieké 2,9 százalékkal, a teljes vendégköré három százalékkal haladta meg a múlt évit.A nyári főváros, Siófok augusztus végén 846 ezer (hivatalos, regisztrált) ez évi vendégéjszakánál tartott, a májustól augusztus végéig eltelt négy hónapban több vendég érkezett, mint 2011-ben januártól augusztusig. Az augusztusi szám azonban elmaradt a 2012-estől, így összességében csak 0,5 százalékos az idei vendégforgalom-növekedés az első nyolc hónap alapján. A balatoni hajók forgalmán sem látszott a „rekordnyár”, az is a tavalyi közelében alakult.

– Hová tűnt a statisztikából a tavalyihoz képest szemmel láthatóan nagyobb vendégtömeg? – fordultunk Hoffmann Henrik siófoki szállodaigazgatóhoz, a balatoni TDM-szövetség elnökéhez.
– A július végéig folyamatos néhány százalékos emelkedés azzal törhetett meg, hogy augusztus 20-án elromlott az idő és a hónap hátralévő időszaka emiatt „befulladt” – felelte. – Ha csak Siófokot nézzük, néhány tízezres az augusztus végi lemaradás a tavalyi vendégéjszaka-számhoz képest; ha huszadika után is jó marad az idő, akkor augusztus is hozta volna ugyanazt a növekedést, amit június és július. Ennyit tesz az időjárás, jól tudjuk, hogy a Balaton turizmusa rendkívül időjárásfüggő.

– A szállodafronton is hasonló volt a helyzet?

– Nálunk, a Residence-ben igen; az augusztus egészen huszadikáig kiemelkedően jó volt, a következő bő egy hét azonban lenullázta a növekedést.

– Kimondható tehát, hogy a Balaton turizmusa a külföldi vendégek visszacsábítása nélkül nem tud látványosat előrelépni?

– Annak ellenére igen, hogy sokat javult az elmúlt években a balatoni régió imázsa a belföldiek körében. Nagyon hiányoznak azonban az elő- és utószezoni turisták, ők lehetnének például a nyugat-európai inaktívak, akiknek nem számít se a tanév, se a munkahely, se a hazai időjárás-előrejelzés. Azt is figyelembe kell venni, hogy ma már az ország minden részén akad wellnesshotel (a kereslet nem nőtt az elmúlt időszakban, ám a kínálat igen), azoknak tehát, akik egész évben nyitva tartanak a Balatonnál, nem elég a nyári néhány hét forgalma és az azon kívüli hétvégi, vagy a konferencia-turizmus. A nyugat-európai nyugdíjasok visszacsábítása azonban azért sem könnyű, mert a kilencvenes években sikerült lejáratni magunkat.

Siófoki vendégéjszakák

2012

2013

június

104 293

106 388

július

294 124

310 239

augusztus

344 073

321 242

– A „werbefahrt” néven elhíresült olcsó utakkal?
– Igen, ezek bizony nem keltették a balatoni régió jó hírét. Zömmel egykori keletnémet „életművészek” szervezték ezeket a buszos utakat, a nyolc eurós szállás-programot ötvennyolcért adták a kuncsaftoknak, akik azonban maguk is „kiszúrták” a különbséget; felújítatlan hotelok, fűtetlen szállodai szobák októberben, további helyi pluszprogramok ugyancsak a „lehúzás” jegyében, utánunk a vízözön jelszóval...Persze hogy elterjedt a vendégek körében a rossz hír, a kétezres évek közepére ezek az utak teljesen kikoptak. Pedig ma már a régió „kész” arra jó programokkal, hogy elő-és utószezonban is kielégítése az igényeket. A szezonhosszabbítás szép közhely, tenni azonban csak alapos önvizsgálat után lehetne ennek érdekében, terméket kellene rá kifejleszteni, amit hatékonyan kellene propagálni, megfelelő nagyságú források biztosításával. Ezen a téren egyelőre annyi biztató fejlemény lehet, hogy az idén nagy sikert aratott több helyszínes Nagyon Balaton rendezvénysorozat jövőre nem augusztus huszadikán ér véget, hanem akkor kezdődik – ez is szezonhosszabbítás, ha néhány napos is.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!