Közélet

2013.11.08. 20:04

Fehér asztalnál húz új határt Szántód és Kőröshegy

Kerékpárútja van Kőröshegynek Szántódon, ugyanakkor szántódi belterületi út kőröshegyi tulajdonban szerepel. Ilyen és ehhez hasonló kuszaságok maradtak fenn annak nyomán, hogy sok évvel ezelőtt a bíróság húzott határvonalat a két település között a felek vagyonmegosztási megállapodása alapján.

Fónai Imre

A két község képviselő-testülete most békés, tárgyalásos megoldásra törekedve igyekszik „kiegyenesíteni” a közigazgatási határvonalat. Egy közös ülést már tartottak, mindkét fél amondó: hamarosan megszülethet a megállapodás.Nem honolt persze mindig ilyen béke Szántód és Kőröshegy között. Az addig Kőröshegyhez tartozó somosi településrész lakói 1999-ben népszavazás útján döntöttek arról, hogy Szántódhoz csatlakoznak; a tényleges csatlakozásra 2002-ben, a választások évében kerülhetett sor. Vagyoni és egyéb perek követték az elválást. Kőröshegy például feltételül szabta, hogy  Szántód „engedjen át” tizenkilenc házas ingatlant és hét üres telket. Szántód utóbb bírósághoz fordult, arra hivatkozva: az egyezséget érvénytelennek tekinti, mert kényszerhelyzet szülte, máskülönben nem teljesülhetett volna a somosiak népszavazáson kinyilvánított akarata. Végül az ítélőtábla mondta ki: ezek az ingatlanok is Szántód részei.

– Fehér asztal mellett teszünk most rendet a kuszaságban; éppen ideje, hiszen Kőröshegy például a rendezési terv 2005-ös módosításából ki is hagyta ezt a vitatott területet – mondta lapunknak Marczali Tamás kőröshegyi polgármester. – Ma már szerencsére se vita, se ellenségeskedés a két fél között.

Ezek is érdekelhetik