Közélet

2013.11.19. 18:05

Határtalan betegutak: Nagykanizsa Somogynak orvosol

A dél-dunántúli régióhoz csatlakozását kezdeményezte a nagykanizsai kórház. Ezzel sok évtizedes kanyargós történet érne véget, melyben a betegutakon gyakran elveszett a beteg.

Balassa Tamás

Így mindenki közelebb kerülhetne a számára legjobb ellátáshoz, és immár nemcsak térben. Mert az sosem volt kérdés, hogy Somogy nyugati települései Nagykanizsához kötődnek. Egyre inkább oda járnak számos szakrendelésre azért is, mert a kaposvári kórház lényegesen nagyobb leterheltsége miatt sok esetben még egy szakrendelésre is hónapokat kell várni. A dél-zalai városban napok alatt kapnak kezelést.

A távoli győri központú nyugat-dunántúli régióhoz tartozó nagykanizsai kórház a több évtizedes szakmai kapcsolatok és a betegek érdekei miatt kezdeményezte a dél-dunántúli egészségügyi rendszerhez csatlakozást. A Magyar Távirati Iroda (MTI) arról is tájékoztatott: a régióváltás az észak-somogyi betegeknek is hasznos lenne, mivel a marcali és a nagyatádi kórház kapacitásának csökkentése miatt hivatalosan is a legközelebbi intézménybe, Nagykanizsára járhatnának.

A dél-dunántúli régió mellett szól, írja az MTI, hogy a nagykanizsai orvosok évtizedek óta a pécsi klinikákkal és a kaposvári kórházzal ápolnak szoros szakmai kapcsolatokat. A Nagykanizsán nem ellátható betegeket korábban is a 70 kilométerre fekvő Kaposvárra vagy a 140 kilométerre lévő Pécsre küldték.

A zalai-somogyi megyehatártól és ezzel a két régió határától is alig pár kilométerre lévő nagykanizsai kórház ellátási körzete évek óta problémás, ugyanis hiába élnek több somogyi település lakosai Nagykanizsához közel, mégis Kaposvárra kell utazniuk. Brünner Szilveszter, a Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatójának a véleménye szerint a zalai és a somogyi betegek csak nyernének a kórház régióváltásával. A somogyiaknak elérhető lenne egy nagy kórház, a dél-zalaiak számára pedig a magasabb szintű kaposvári vagy pécsi ellátás.

A nagykanizsai kórház a belső-somogyi települések számára régóta evidens választás. Mohr Tamás, Segesd háziorvosa kedden elmondta, hályogműtétekre már évekkel ezelőtt is a zalai betegutat ajánlotta, mert Nagykanizsán 1,5 hónapos előjegyzéssel elvégezték a beavatkozást. Kaposváron szürkehályogra jelenleg 358 napot kell várni, 1046-an várakoznak rá. A múlt héten szerdán egy 78 éves páciens számára urológiai vizsgálat vált szükségessé, és ezt a Kaposi Mór Oktató Kórházban januárra tudták volna vállalni. Csütörtökön a kanizsai intézmény hétfőre előjegyezte a hólyagtükrözést, keddre a CT-vizsgálatot; azóta a beteg végigjárta a diagnosztikai vizsgálatokat. A nagykanizsai urológiát a segesdi háziorvos nem ismerte korábban, mígnem egy böhönyei betege érdekében egy prosztata-műtét miatt érdeklődött évekkel ezelőtt. Egy csütörtöki napon telefonált, pénteken előkészítették a beteget a műtétre, amit hétfőn elvégeztek. Ilyen típusú műtétre ma Kaposváron 30 napot kell várni, öten vannak a várólistán.



A betegutakat számos szakpolitikai igyekezet próbálta már kiegyenesíteni, több-kevesebb sikerrel. Három évvel ezelőtt a formálódó egészség-szervezési központok között Zalaegerszeg központtal képzelték el Zala, Vas, esetleg Veszprém és Somogy megye egy részét, illetve Pécs központtal Baranya, Tolna, Somogy és Fejér megye egy részét. A Pannon-tengely alternatívája Rácz Jenő volt miniszter ötleteként Somogy, Veszprém és Fejér megyék humánerőforrás- és eszköz összehangolását képzelte el, de ez meghiúsult. Az egészségszervezési nagytérségek létrejöttekor Pogányszentpéter, Inke, Porrog és Porrogszentkirály nem a dél-dunántúli, hanem a nyugat-dunántúli egészségügyi térséghez került, Iharos, Iharosberény, Inke, Pogányszentpéter azonban nem, és a Zákány környéki falvak sem, pedig nekik is a Zalába vezető betegút lett volna az egyenesebb. A kanizsai kórház évtizedek óta gyógyít somogyi betegeket, ebben a 2010 év eleji teljesítményvolumen-korlát szabott gátat, ami elvette e feladat finanszírozását. Az intézmény régióváltása természetesen módon oldaná meg a betegek ésszerű vezénylését.

Veszteg-zár - a szerző kommentárja

Sokan, sokszor elmondták, ennyi pénzből ez az egészségügyi szisztéma fenntarthatatlan. Összpontosítani kell a szaktudást, a gépet-műszert, a pénzt, ezt is sokan, sokszor elmondták. Meg azt is mondták, szinte a Gyaloggalopp erdei lovagjaiként, hogy: kórházbezárás! Ötvenet-hatvanat kellene bezárni, hogy a rendszer fenntartható legyen. A politika önérdekei miatt ez nem történt meg, felületi kezelések, profiltisztítások történtek csak. A szakma önérdekei miatt pedig csönd van. Senki nem emel szót, mindenki a saját viszonyait védi, a forrásokért cserébe hallgat. Sehol egy zöldszalagos tüntetés. Itt-ott szivárog csak ki egy-egy árulkodó intézményvezetői félmondat: kevés a pénz. Csak a betegpanasz, az orvospanasz dől, ha nincs is valódi magyar média, ahová dőlhetne.

Régen egy mentőautóban ide-odaszállított beteg miatt szinte lázadás tört ki az országban. Ma csecsemők borzasztó (ám a vizsgálat szerint egyértelmű mulasztással nem összeegyeztethető) halála miatt sincs adekvát következmény.

Egészséges ez, ország?

Régen egy mentőautóban ide-odaszállított beteg miatt szinte lázadás tört ki az országban. Ma csecsemők borzasztó (ám a vizsgálat szerint egyértelmű mulasztással nem összeegyeztethető) halála miatt sincs adekvát következmény.

Egészséges ez, ország? -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!