Közélet

2013.11.27. 08:09

Házon kívül: húzónevek búcsúznak jövőre a parlamenttől

Bár hivatalosan még nem mindenkit erősített meg pártjának vezetése, választmánya vagy kongresszusa, nagyjából lehet tudni, kik méretik meg magukat képviselőjelöltként a jövő tavaszi országgyűlési választásokon.

Vas András, Fónai Imre

A parlamenti létszámcsökkentés miatt Somogyban az eddigi hat helyett csak négy egyéni választókerületben lesz voksolás, emellett megszűnik a területi lista is, vagyis már most kiderült, akadnak képviselők, akik nemhogy a T. Házba nem jutnak be, de még a képviselőjelöltséget sem tudták megszerezni. A jelenlegi ciklus somogyi honatyái, -anyái közül egyéniben minden bizonnyal lehetőséget kap pártjától Gelencsér Attila, Móring József Attila és Szászfalvi László a Fidesz–KDNP-ből, valamint a demokratikus koalíciós Kolber István és a szocialista Harangozó Gábor. A kormánypárti trió tagjai 2010-ben egyéni körzetből kerültek a parlamentbe, s most is élvezik pártjaik bizalmát, három, a legutóbbi voksoláson szintén győztes társuk viszont úgy tűnik, nem kap újabb lehetőséget: a barcsi polgármester Karvalics Ottó csak egy ciklust – valamint a 2006–10 közöttiből Kuzma László halála miatt néhány órát – töltött az ország házában, Gruber Attila és Heintz Tamás viszont rutinos honatyáknak vallhatták magukat.

Gruber Attila 2002-ben nyerte meg először a siófoki körzetet, s a következő két választáson megismételte sikerét: tizenkét esztendeje 55, 2006-ban 53, négy évvel később 61 százalékkal győzött, s a parlamentben a külügyi, az idegenforgalmi, valamint az alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság tagjaként dolgozott. Bár, mint látható, mindig csont nélkül hozta körzetét, pártja 2014-ben a megyei közgyűlés jelenlegi alelnökének, a somogyi útügyi miniszteri biztosának, Witzmann Mihálynak szavaz bizalmat.
– Nem omlottam össze – felelte a döntéssel, valamint jövőjével kapcsolatos érdeklődésünkre Gruber Attila. – Máris találtam munkát, és ezen kívül is több ajánlatom, felkérésem van, ami megtisztelő, mert egyrészt azt mutatja, hogy megbecsülik az eddigi teljesítményemet, másrészt, hogy nem a politikai kapcsolataimat akarják felhasználni, hiszen a jövő tavasztól már nem futok össze a parlamenti folyosókon egy-egy miniszterrel. S így, hogy van választási lehetőség, könnyebben is kezd új életet az ember tizenkét esztendő után. Az is sokat mondó, hogy egyik felkérés sem hozható összefüggésbe a Fidesszel, azaz bár az egyik hobbim a repülés mellett az ejtőernyőzés, nem fogok „beejtőernyőzni” sehová. De addig is igyekszem még aktivizálni magamat a parlamentben is, mert bár többen is kérdezték, hogy ugye már nem vagyok képviselő, nekik azt üzenem, hogy de igen, még az vagyok...

Hasonlóképpen gondolkodik Heintz Tamás is, aki 2006-ban területi listáról került a parlamentbe, három éve viszont már az első fordulóban megszerezte a voksok 59 százalékát, s lett így Kaposvár egyéni képviselője. A T. Házban főként egészségügyi témákban aktivizálta magát, s 2011-ben vélhetően hosszú időre beírta magát sokmillió hazai bagós emlékezetébe a dohányzás visszaszorításáról szóló törvénnyel, melyet ugyan több társával együtt jegyzett, ám a köz jórészt vele azonosította. Akkor a média is felkapta, úgy tűnt, hosszú időre bebiztosította helyét a képviselők között, ám már tavaly hallani lehetett róla, s mostanra ki is derült, Kaposváron mégsem őt, hanem a megyei közgyűlés elnökét, Gelencsér Attilát indítja a Fidesz–KDNP.
– Tavaszig enyém a mandátum, mellyel 2010-ben felruháztak a választók – mondta Heintz Tamás, amikor a hangulata és a tervei felől kíváncsiskodtunk, ám ennél többet nem kívánt nyilatkozni...



Beszédesebb volt viszont a talán legnagyobb név, akinek véget ér parlamenti pályafutása: az MSZP-s Lamperth Mónika húsz év után köszön el a képviselőségtől, miután Kaposváron az MSZP–Együtt-PM szövetség Huszka Imrét indítja.
– Meglepődtem a döntésen – ismerte el Lamperth Mónika, aki 1994-ben területi listáról került az országházba, majd egyéniben háromszor is legyőzte fideszes riválisát: 1998-ban 42 század (!!!) százalékkal Mátrai Mártát – aki tizenhat év után szintén búcsúzhat a képviselőségtől: 1998 óta tagja a parlamentnek, ám a T. Háztól nem feltétlenül kell megválnia, mert tavaly decemberben az országgyűlés háznagyának választották, s a címhez nem kell képviselői mandátum –, 2002-ben 4,38 százalékkal Szita Károlyt, 2006-ban 3,32 százalékkal Heintz Tamást. Utóbbi aztán négy évvel később visszavágott, így 2010-ben az országos listáról szerzett mandátumot a képviselőasszony. Aki ugyan már 1998-ban frakcióvezető-helyettesként dolgozhatott a patkóban, ám igazán 2002-ben ismerték meg a nevét a választók, amikor a Medgyessy-kormány belügyminisztere lett – a pozícióban az első magyar nőként. Tárcavezetői posztját megtartotta az első Gyurcsány-kormány idején is, majd 2006-ban egy évig önkormányzati és területfejlesztési, 2007 júliusától tíz hónapig szociális és munkaügyi miniszterként dolgozott.
– Az MSZP és az Együtt-PM első egyeztetései után még úgy volt, hogy Kaposváron a szocialista párt indít jelöltet – folytatta Lamperth Mónika –, s ekkor még én voltam a választókerületi felelős. Miután megváltozott a felállás, a kaposvári és somogyi párttagok közül sokan megkerestek, jelölnek az országos listára, ám nem fogadtam el az ajánlatot. Egyéniben szívesen megmérettem volna magam, ám nem így lett, s ez segített, hogy változtassak a személyes életutamon.

A szocialista képviselő állította, pontosan még nem tudja, mi lesz a kenyérkereső foglalkozása, ám mindenképpen szeretne tovább tanítani a közszolgálati egyetemen.
– Valamilyen szinten bizonyosan benne maradok a politikában, ám választott tisztséget nem vállalok a jövőben – jelentette ki Lamperth Mónika, s ezzel egyértelműsítette: nem száll harcba jövőre önkormányzati pozíciókért sem. – Természetesen nehéz lesz két évtized után váltani, ám a jelenlegi légkör, a politikai közélet mai hangulata egyáltalán nem fog hiányozni, ugyanis akadnak pillanatok, melyek már vállalhatatlanok, s örülök, hogy ebből kimaradok a jövőben.

A húsz év politikai csúcspontjának egyértelműen belügyminiszterségét nevezte meg a szocialista képviselőasszony, aki a kistérségi rendszer kiépítésére, a Nemzeti Nyomozó Iroda megalakítására, s a kaposvári hármas belügyminiszter-találkozó megszervezésére a legbüszkébb.
– És persze arra is, hogy háromszor is elnyertem a kaposváriak többségének bizalmát – tette hozzá. – Amióta kiderült, hogy a jövőben nem leszek képviselő, nagyon sokan jönnek megköszönni a munkámat, s rengeteg szeretet kapok az emberektől. Már ezért is megérte...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!