Közélet

2013.11.15. 17:02

Hiába a csatlakozás, bármikor ellenőrizhetnek a határon

Újra számíthatnak vámellenőrzésre a barcsi határátkelőn a sofőrök. Ez érinti a személy-, kamion- és teherforgalmat is.

Jeki Gabriella

Bár a július elsejei horvát uniós csatlakozást követően megszűnt a vámellenőrzés a magyar–horvát határszakaszon, ettől függetlenül ellenőrzéssel találkozhatunk a barcsi és berzencei szakaszon is. Az áruk unión belüli szabad mozgásának elvét nem gátolva, a vámhatóságnak ugyanis egy úgynevezett mélységi ellenőrzés keretében van lehetősége és feladatköre ellenőrizni a szállítmányok útját. Ez az egyetlen módja a kontrollnak, hiszen aki egyszer belép az unióba, akár elmehet Portugáliáig vagy Angliáig, de útközben lehetőség adódik az ilyen jellegű, mélységi ellenőrzésre.

– Jelen pillanatban Barcsnál is ez történik – tájékoztatott Hajgató Zoltán, a NAV dél-dunántúli regionálisvám és pénzügyőr főigazgatója. – A kollégáink nem vám, hanem mélységi ellenőrzést végeznek. A kamionok, teher- és személyautók forgalmában azt vizsgálják, hogy milyen áru, honnan jön, merre megy, vagy, hogy ki a címzett.

Bár a barcsi határátkelőn az uniós csatlakozással és a vámhatár megszűnésével az állandó vámszolgálat nem lehetséges – tehát rendszeres és állandó jellegű ellenőrzés nincs –, a mélységi ellenőrzés keretében azonban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai mozgó járőrként bárhol ellenőrizhetik a feladatkörükbe eső forgalmat. Ma Barcsnál, holnap talán Ságváron, holnapután pedig esetleg Nagyatádon.

– Ez egy olyan tevékenység, ahol változóak a helyszínek, időpontok, és az ellenőrzött kör is – tette hozzá a főigazgató. – Visszatérő jelleggel jelenhetnek meg a vámellenőrök a Dráva által elhatárolt, meghatározott szakaszon, mert itt a legkönnyebb kontrollálni az országon belépő forgalmat.
Az ellenőrzést csak szúrópróba szerűen végzik, aktuálisan a járőr dönti el, hogy melyik járművet állítja meg a kockázati szempontok alapján mérlegelve. Ilyenek például, hogy honnan jön vagy rendelkezik-e tartállyal.Mint ismert, július elsején Horvátország belépett az Európai Unióba. Ezt követően két szervezet helyett már csak egy ellenőriz a barcsi határon. A barcsi határátkelő épületeinek jelen pillanatban még a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az üzemeltetője. Köztük és a rendőrség között folyamatban van egy egyeztetés a határátkelő kezelésének átadásával kapcsolatban, s várhatóan január elsejével kerül a rendőrséghez a létesítmény. Nem kizárt, hogy a magyar határőrökkel együtt a horvátok is beköltöznek a barcsi határátkelő épületébe. Bár itt a NAV információi szerint a horvát fél még nem jelezte ezt a szándékát, viszont hasonló átköltözködés előkészítése már zajlik Berzencén és több baranyai szakaszon is.

Ezek is érdekelhetik