Közélet

2013.11.04. 07:52

Különleges fajokat védenek Európa Amazonasában

Már szerb területek is csatlakoznának az Európa Amazonasának is nevezett a Mura–Dráva–Duna Bioszféra Rezervátumhoz.

Jeki Gabriella

Szerbia a közelmúltban nyújtotta be nevezését az UNESCO-hoz. A Mura–Dráva–Duna Bioszféra Rezervátumhoz való csatlakozással a folyók szerbiai szakaszán több mint 170 ezer hektárral bővülne a védett vizesélőhelyek nagysága, ami a világ leendő első ötoldalú védett területéből mintegy 20 százalékot ölel föl.
Több év előkészítő munka után tavaly novemberben, a dél-somogyi Szentborbáson avatták fel a határon átnyúló, hazánk első, úgynevezett második generációs bioszféra-rezervátumát, amely nagy hangsúlyt fektet a természeti értékek megőrzése, védelme mellett a fenntartható fejlődés feltételeinek megteremtésére, de a vidéki lakosság életfeltételeinek javítására is.

Öt ország: Magyarország, Horvátország, Szerbia, Szlovénia és Ausztria támogatja a kezdeményezést, melynek köszönhetően jelenleg több mint 600 ezer hektár folyó menti vizes élőhely és hozzájuk kapcsolódó átmeneti zóna van bioszféra rezervátum státuszban Horvátországban és Magyarországon.
– Reméljük, hogy a Szerbia által most beküldött nevezés ösztönözni fogja Szlovéniát és Ausztriát, hogy ők is minél előbb kijelöljék és benyújtsák nevezésüket saját területeikről – fogalmazott Gruber Tamás, a WWF Magyarország vizesélőhely-védelmi programvezetője. – A most előterjesztett 177 ezer hektáros terület Szerbia legjelentősebb és jelenleg is legjobb védelem alatt álló vizes élőhelye.
A szerb ártéri erdők, szigetek és holtágak olyan kiemelkedően fontos fajoknak adnak otthont, mint a réti sas, a fekete gólya, a cigány réce vagy a vadmacska. Emellett nagy számban élnek erre vidrák, és itt található Szerbia legnagyobb gímszarvas állománya.A bioszféra rezervátum státuszra előterjesztett zónák a Vajdaság északnyugati területén, közvetlenül a magyar és a horvát határ mentén találhatóak. Gruber Tamás szerint ez jó példája annak, hogy a természeti értékek országhatárokon átívelő jelentőségűek.
– Valamennyi ország természetvédelmi szervei és az őket támogató civil szervezetek azon dolgoznak, hogy ezeken a területeken megszűnjön minden ökológiai értéket fenyegető veszély – értékelte a folyamatot Gruber Tamás. – Fontos, hogy közös prioritások mentén folytatódjon a természeti értékek megőrzése, ami a társadalom számára is előnyökkel jár.
A területek kijelölése során a WWF szorgalmazására az illetékes szerb hatóságok nagy figyelmet fordítottak a helyi társadalmi csoportok tájékoztatására. A helyi önkormányzatokat és a védett területek kezelőit bevonták a tervezésbe, és figyelembe vették javaslataikat.

Európában is védett fajok

Somogy egyedülálló élővilággal rendelkezik. A Duna-Dráva Nemzeti Park területén több Európában is védett és egyedül itt megtalálható fajok élnek. Ilyenek például a kis csér, a drávai tegzes vagy a csermelyciprus, de itt található a legnagyobb rétisas és fekete gólya populáció, de a visszatelepítési programnak köszönhetően stabil számban pillanthatunk meg hódokat is.
A határokon átnyúló program hosszú távon biztosítható védettséget jelent ezeknek a különleges fajoknak.

Címkék#barcs