Közélet

2013.11.08. 07:40

Méretszigor a törvényben, visszasírják a balatoni horgászrendet?

Jövőre sem, így már negyedik éve nem emeli a területi horgászengedélyek árát a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. – hangzott el a társaság siófoki sajtótájékoztatóján. Az indoklás már kevésbé szívderítő a pecások (a tavalyi összesítés szerint 40 ezren horgásztak a Balatonon, ezek között persze akadt egynapos pecás és olyan is, aki nem kevesebb, mint 315 napon át hódolt szenvedélyének) számára.

Fónai Imre

Füstös Gábor vezérigazgató úgy fogalmazott: vissza fogják sírni a tavaly év elején bevezetett „szigorú” balatoni horgászrendet. – A nemrég óta hatályos halgazdálkodási törvény megjelenés előtt álló és várhatóan november 15-től érvényes végrehajtási utasításának tervezete szerint az új, ráadásul törvényerejű szabályozás még a balatoni horgászrendnél is szigorúbb lesz – így Füstös. – Az egyik döntő érv éppen ez volt, amikor úgy döntöttünk: országosan egyedülálló módon már negyedik éve változatlanul hagyjuk a horgászengedélyek árát. Attól tartunk ugyanis, hogy az életbe lépő korlátozások eleve vissza fogják vetni az értékesítést, s ha még árat is emelnénk, akkor a csökkenés már a társaság gazdálkodását is veszélybe sodorhatná.A tavaly év eleje óta hatályos balatoni horgászrend nem horgászjóléti rendelkezés, hanem a hal, a Balaton érdekvédelmét helyezi előtérbe – Füstös Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója minősítette így a számos pecás szerint igen szigorú helyi szabályozást. Ehhez képest várható, hogy néhány ponton ennél is lényegesen szigorúbban szabályozza a horgászatot az új halgazdálkodási törvény megjelenés előtt álló végrehajtási utasítása. A zrt. vezérigazgatója lapunk kérdésére azt mondta a csütörtöki siófoki sajtótájékoztatón: nem tudják, hogy az internetes csatornákon keringő többféle tervezethez képest mi az, ami végül bele is kerül a végleges változatba, így a véleményalkotással megvárnák a megjelenését.

Ilyen szigorítás lehet például, hogy alsó és felső méretkorlátozása is lesz a halfogásnak, azaz a kisebb és nagyobb példányokat vissza kell dobni. Ez – így Füstös – sértené a nagy természetes vizek, így a Balaton ökológiai egyensúlyát is, ezért szakmailag nem értenek vele egyet. Vagy például a fogási tilalmat olyan halfajokra is bevezetné, amire most nem vonatkozik a tiltás. S több keszegfélét is megkülönböztetne, holott a horgászok csak egyszerűen keszegként ismerik valamennyit.

Egyetlen változás lesz januártól az engedélyek terén: a Nyugati-övcsatornára szóló horgászjegy érvényes lesz a Kis-Balatonra és a Fonyódi-árokra is. Eddig a Kis-Balatonon csak az általános balatoni jeggyel lehetett pecázni 23 ezer forintért, a jövő évtől elegendő lesz nyolcezer forintosat váltani. Mivel pedig jövőre várhatóan állami fogási naplót vezetnek be, a zrt. úgy döntött: az akciós engedély váltásának feltétele lesz, hogy balatoni fogási naplót is töltsenek ki. Füstös Gábor szerint a hatékony halgazdálkodás érdekében elengedhetetlen, hogy továbbra is rálátásuk legyen a horgászfogásokra.

Néhány horgászengedély ára 2014-ben (Ft)

Általános balatoni

éves, felnőtt

60 000

éves akciós

55 000

ifjúsági, éves

22 000

24 órás

4 000

Partközeli balatoni

éves, felnőtt

26 000

éves akciós

23 000

ifjúsági, éves

10 000

24 órás

2 500

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!