Közélet

2013.12.03. 12:50

Biblioterápia: megoldáskeresés segítséggel a könyvtárban

A biblioterápia módszeréről és könyvtári lehetőségeiről tartott előadást kedden délelőtt a Magyar Könyvtárosok Egyesülete megyei szervezetének szakmai napján Vörös Klára pszichológus.

Vas András

A megyei könyvtárban tartott előadásból kiderült, a biblioterápia a könyvtárosok kísérlete, hogy könyvek, dokumentumok segítségével befolyásolják, áthangolják az olvasói viselkedésmódokat. Először hivatalosan 1939-ben az Egyesült Államokban ismerték el könyvtári szolgáltatásként, idehaza azonban az első csoportos terápiára 1980-ig várni kellett. A biblioterápia alkalmas a mentális problémák gyógyítására, a személyiség, az önismeret és szociális képességek fejlesztésére, közösségépítésre.

Az alapelgondolás szerint egy olvasmány segítséget nyújthat, hogy a kezelt külső szemszögből láthassa a problémáit, példát vagy épp ellenpéldát ismerjen meg, következmények nélkül gondolhasson át megoldásokat. A szépirodalmi szövegek ugyanis sokszor hétköznapi problémákat fogalmaznak meg művészi kifejezésformában, a szövegről folytatott beszélgetés a megszokott panaszkodásból, esetleges tehetetlenségből a megoldás keresésére változhat, ugyanis a kezelt azonosulása a feldolgozott szöveg szereplőivel lehetőség ad előbb a szereplők konfliktusainak, később a tanulságokat a saját élethelyzetre vetítve a saját problémák megoldására.Az előadás után Winklerné Babos Mária átvehette az intézmény egykori igazgatója, Fiola Pál emlékére alapított A könyvtártért, az olvasókért kitüntetést, míg öten tíz, négyen húsz, a lakócsai Fucskár Józsefné, a kaposvári Nagy Gabriella és a tabi Sebestyén Árpádné harminc éves törzsgárda elismerést kaptak.

Címkék#Kaposvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!