Közélet

2013.12.03. 16:09

Kölcsönzési szokások: sorban állás Szepesi Nikolett könyvéért

A kortárs irodalmat csak egy szűk réteg keresi a könyvtárakban, ahol a szakembereknek sokszor nehéz egyeztetniük saját ízlésüket és a tömegigényt.

Vas András

Stagnál a somogyi könyvtárba járók száma az elmúlt években, ami a mai televíziós-számítógépes világban legalábbis megsüvegelendő adat. Más kérdés, hogy az olvasói szokások jelentősen átalakultak, s jelentősen csökkent a kölcsönzések száma.
– Utóbbi elsősorban a szakirodalomnál jelentkezik – tájékoztatott Nagyné Németh Ilona, a megyei könyvtár olvasószolgálatának vezetője –, főként a fiatalok száma csökkent, ugyanis egyre több minden megtalálható az interneten, s így inkább ott olvassák el, esetleg letöltik az anyagokat. A kölcsönzött művek jelentős része szépirodalom, annak is a könnyedebb változata: krimik, fantasyk, szerelmes történetek.

Ez az előjegyzési listából is látszik, ahol a legtöbbet jelenleg E. L. James erotikától fűtött A szürke ötven árnyalata című bestsellerjére kell várni – jó hét hónapot –, míg a hazai szerzők közül az exúszó Szepesi Nikolett Én, a szexmániás című könyvéért a legnagyobb a sorban állás. Ennek ellenére a Majkáról szóló könyvet nem tervezik beszerezni...

– A szerelmes történetek mellett továbbra is keresik az orvosi krimiket, például Robin Cookot – folytatta Nagyné Németh Ilona –, kelendőek Ken Follett kalandregényei, illetve a vámpíros könyvek, melyeket elsősorban a fiatalok keresnek, náluk az úgynevezett vörös pöttyös sorozat a legmenőbb.

A klasszikusok közül az ifjabbak azonban csak a kötelező olvasmányokat keresik, a kortárs irodalom pedig szinte ismeretlen előttük. Utóbbi amúgy a felnőtt olvasók között is csak a vájtfülűek számára érdekes – a könyvtárosok bíznak benne, hogy ebben az is közrejátszik, aki teheti, a legjobb könyveket beszerzi magának az otthoni könyvespolcra...

– Megfigyelhetőek bizonyos trendek – magyarázta az olvasószolgálat vezetője –, az aktuális irodalmi Nobel-díjas, mint az idén a kanadai Alice Munro iránt megnő az érdeklődés, s ha valakit felkap a sajtó, nálunk is többen keresik.
Példaként Nyirő József neve hangzott el, akit az újratemetési hercehurcája előtt alig kerestek, most viszont a belső raktárból a szabadpolcra került.
– A maiak közül Parti Nagy Lajos, Vass Virág, Fejős Éva, Nádas Péter, Esterházy Péter a legkedveltebb, noha utóbbi kettő kissé visszaesett – jegyezte meg Nagyné Németh Ilona, aki azt is elismerte, akadnak, akik politikai hovatartozás szerint válogatnak az írók közül, s esküsznek Wass Albertre, Nyirőre, Tormay Cécile-re, s elutasítják mondjuk Konrád Györgyöt, Kertész Imrét. Vagy éppen fordítva. – Nem egyszerű a könyvtáros dolga – tette hozzá –, hiszen egyfelől irányítani kellene az olvasók ízlését, másrészt kiszolgálni az igényeiket, s a kettő sokszor nehezen összeegyeztethető.

A kisebb könyvtárakban még inkább észrevehető a valódi szépirodalom hanyatlása. Faluhelyen általában nincs tagsági díj, s emiatt nem lett kevesebb a könyvtárlátogató, akiket leginkább a kistelepüléseken mindinkább megszokottá váló rövidebb nyitva tartás zavarhat.
– Talán többen is járnak könyvtárba, mint korábban – mondta Savanyó Józsefné böhönyei könyvtáros –, ám nem olvasnak többet az emberek. A fiatalokat elsősorban a számítógép vonzza, az idősebbek ugyan olvasni járnak, ám őket pedig zavarja, hogy nagyobb a zaj, mint régen.

Böhönyén 16 ezer kötetes könyvtár várja az olvasókat, s évente 280-300 új kötetre jut pénz, ami szintén megsüvegelendő adat. Árnyalja viszont a képet, hogy valós irodalmi érték egyre ritkábban fér az állományfejlesztésbe – a könyvtáros saját ízlését felülírja a tömegigény –, ahogyan a megyei könyvtárban, úgy itt is a könnyedebb regények a kelendőek.
– A fiataloknál pedig a vámpíros történetek és fantasyk – tette hozzá Savanyó Józsefné –, persze az ember megpróbál a kezükbe adni értékesebb olvasmányt: Lackfi Jánost, Varró Dánielt, Böszörményi Gyulát. Csak sajnos nincsen elég olvasmány-előélményük, így nehéz őket terelgetni.Görgetegen is 16 ezres könyvtár várja az olvasókat, csak éppen fele annyi pénz jut új könyvekre, mint Böhönyén. Nyögéri Antalné nyugdíjas könyvtáros szerint a fiatalok a dél-somogyi faluban is inkább az internet miatt járnak a könyvtárba, az idősebbek pedig délelőttönként mennek szívesebben.
– Akik viszont napközben dolgoznak, szinte sohasem jönnek – jegyezte meg –, vagy ha mégis, jellemzően a felkapott külföldi szerzőket keresik, magyar írót alig vesznek le a polcról.

A megyei könyvtár könyvelőjegyzési listája

Szerző

Cím

Várakozási idő (hét)

E. L. James

A szürke ötven árnyalata

30

Szepesi Nikolett

Én, a szexmániás

27

Iny Lorentz

A szajha

24

Kati Marton

Párizs – Szerelmeim története

24

Cassandra Clare

Csontváros

21

Frei Tamás

A bankár

21

George Martin

Trónok harca

21

Fábián Janka

Emma fiai

18

Rhonda Byrne

A titok

15

Christian Cameron

Nyilak vihara

15

Stephen King

A búra alatt

15

Stieg Larsson

A tetovált lány

15

Nora Roberts

Jégvirág

15

Daren Shan

Rémségek cirkusza

15

Duncan Shelley

A téboly katonái

15

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!