Közélet

2013.12.09. 13:00

Téli pihenőre vonultak a halászhajók a Balatonnál

Befejezték az idénre a balatoni halászok: leálltak a busafogással és teljesítették a 2013-ra eredetileg tervezett haltelepítést is.

Fónai Imre

„A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. a szaktárcával való konzultáció után a teljes halászati tevékenységet felfüggesztette a Balatonon” – olvasható a társaság honlapján. – Nincs e mögött semmi rendkívüli, minden télen leállítjuk a halászatot – mondta érdeklődésünkre Füstös Gábor, a zrt. vezérigazgatója. – Több napon át tartó erős szelet jelzett előre a meteorológia, ráadásul az idő is igen hidegre fordult, így ha megáll a szél, megindulhat a jegesedés.

A tavaszi jobb időkig tehát szünetel a balatoni halászat, az elmúlt napokban a halastavakon is meginduló jégképződést tapasztaltak, így az idei haltelepítéseket is befejezték. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. összegzése szerint az őszi telepítés során összesen 321 177 kilogramm két- és háromnyaras ponty került a Balatonba az előre közzétett 21 helyszínen. A telepítéseket 105 fuvarral sikerült lebonyolítani, amelynek során 7754 kilométert tettek meg halszállító járműveik. Igyekeztek a Balaton három medencéjében arányosan elosztani a halakat: a keletiben 105 ezer, a középsőben 98 ezer, a nyugatiban 117 ezer kiló ponty került a tóba. Előnevelt csukából 25 ezer darabot, egy- és kétnyaras csukából 2975 darabot, egynyaras süllőből 8702, kétnyaras compóból 4000, kétnyaras harcsából 700, háromnyaras sügérből 1200 darabot telepítettek. E folyamatot a korábbi éveknél nagyobb érdeklődéssel kísérték a horgászok, általában többen várták a halat az előre jelzett telepítési pontokon.



A halgazdálkodási terv szerint 300 tonna ponty volt a kötelezően telepítendő alapmennyiség, a társaság azonban menet közben jelezte, hogy ennél több, 330 tonna telepítését tervezi ebben az évben. Mivel azonban ezt idénre már befejezték, az elmaradt kilenc tonna pontyot tavasszal pótolják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!