Közélet

2014.01.30. 18:05

Bakának állnak: altiszti akadémiára csábítják az ifjakat

Katonai és polgári szakképesítést szereznek a végzősök: erről is szó esett csütörtökön a kaposvári toborzó nyílt napon, ahová a szentendrei altiszti akadémia iránt érdeklődő fiatalokat hívták meg.

Harsányi Miklós

Somogyban, ahol nagy hagyománya van a rendezvénysorozatnak, előzőleg 14 középiskolában több mint 500 diák hallgatta végig a továbbtanulási lehetőségekről tartott előadást. Horváth Jenő őrnagy, a kaposvári toborzó- és érdekvédelmi iroda parancsnoka rámutatott: a somogyi fiatalok nyitottak a honvédségi képzés iránt, tanulmányaik befejezése után a seregben képzelik el jövőjüket, pályafutásukat.

Somogyból tavaly 21-en jelentkeztek a szentendrei altiszti akadémiára. Horváth Jenő őrnagy rámutatott: a katonai hivatás, a honvédség nyújtotta lehetőség sokak érdeklődését kelti fel. Tavaly 1456-an jelentek meg a kaposvári toborzóirodán, közülük 457-en az önkéntes tartalékos szolgálatról kértek tájékoztatást, a többieket a szerződéses szolgálat, illetve az akadémia foglalkoztatta elsősorban.
A toborzó napon elhangzott: a szentendrei tanintézmény sokak jövőjét alapozhatja meg, hiszen a két éves OKJ-s képzéssel katonai és polgári szakképesítést sajátítanak el. S a megszerezett tudást, szakismeretet később a civil életben is kamatoztathatják a végzősök.



– Híradó-informatika, gépjárműtechnika és logisztikai képzés közül is választhatnak a diákok – közölte Horváth Jenő őrnagy. – Számos juttatásban részesülnek a fiatalok: tandíjmentes a képzés, havonta közel 7700 forint alapilletményt kapnak, s a 3,51 tanulmányi átlag felett további 3800 forintra jogosultak.
Ezen kívül ingyenes az étkezés, s számos sportolási és kulturális lehetőség áll a hallgatók rendelkezésére és C-kategóriás jogosítvány megszerzésére is lehetőségük nyílik. Bátori Katalin őrnagy és Tamási Ádám törzsőrmester vázolta fel a főbb tudnivalókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!