Közélet

2014.01.05. 15:18

'Ereszkedjenek le a magyar valóságba' - levél Darák Péternek

A Kúria elnökének írt levelet Horváth Ernő porrogi nyugdíjas, aki a devizahitel-károsultak érdekében emelte fel szavát. A férfi már többször demonstrált Kaposváron, s rendületlenül küzd igazáért.

Harsányi Miklós

– Tudom, hogy a Kúria a magyar törvénykezés legmagasabb fóruma, de kérem, most az egyszer ereszkedjenek le a magyar valóságba – írta Darák Péter elnöknek címzett levelében Horváth Ernő. – Az Ön testületének határozata, annak indoklása még a laikusok és a szakemberek számára is nagyon egyoldalú.
A dél-somogyi férfi kálváriája ismert. Megírtuk: 2008-ban kétmillió forint hitelt vett fel a házuk felújítására. Kezdetben havonta nagyjából 30 ezer forintot törlesztett, ám idővel közel 55-60 ezer forintra kúszott fel a svájci frank alapú hitel törlesztése. Tavaly februártól nem fizet. Horváth Ernő kiszámolta: eddig közel 2 millió 440 ezer forintot fizetett be, s ha továbbra is törlesztene, úgy összességében csaknem 5,8 millió forintot utalhatna át a pénzintézetnek.

Horváth Ernő – a Kúria elnökének írt levelében – nyomatékosan felhívta a figyelmet: a testületi határozat indoklásából kitűnik, hogy kevés információ alapján hozták meg döntésüket. Felrótta, miért nem vizsgálták a Bankszövetség 2006. január 26-iki nyilatkozatát. Melyben arra utaltak, hogy nyugodtan felvehető a devizahitel, nem kell tartani a devizában történő eladósodástól, a svájci frank (CHF) árfolyama várhatóan nem emelkedik 168-170 forint fölé.  A magas kamatozásra utalva kitért rá: mi alapján állapították meg, hogy ez nem „uzsorás hitelezés”?

A nyugdíjas férfi a szerződések vizsgálatának fontosságára is rávilágít levelében. A Polgári Törvénykönyvre hivatkozva jelezte: nem a szerződés megnevezése, hanem annak tartalma az irányadó.
– Reménytelen helyzetben vannak a devizahitel-károsultak – jegyezte meg Horváth Ernő. – Magyarországon több százezer embert érint a probléma.



A kérdésre, mit vár a Kúria elnökének írt levéltől, Horváth Ernő kifejtette: először is arra kíváncsi, hogy válaszolnak a kérdéseire. Úgy érzi: megnyugtató, tisztességes megoldásra lenne szükség a lakosság széles rétegeit érintő ügyben, mely hosszú ideje húzódik.
– Van, aki még nyögi a hiteleket – fogalmazott. – Mások már nem fizetnek, mert nem tudnak. Lehet, hogy a bank elviszi a házukat, otthonukat, mely életük munkája. Volt, aki azt mondta: majd a budapesti Kossuth térre költözik, amit átépítenek és talán a közeli mélygarázsban majd valahogy eléldegél a családjával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!