Közélet

2014.01.23. 19:01

„Kaposvár erős, mert hiszünk egymásban”

Amikor emlékezünk, szembe nézünk önmagunkkal, s így vagyunk ezzel múltunkat illetően is. Erős csak az a nemzet lehet, amely képes szembe nézni múltjával, s abban felismerni képes a jót és a rosszat is. Így fogalmazott ünnepi beszédében Szita Károly polgármester a város napján tartott ünnepi beszédében csütörtökön este a Csiky Gergely Színházban.

Márkus Kata

Majd arra kérte az ünneplőket, ne csak ma, Kaposvár ünnepnapján legyenek aktív tagjai a közösségnek, hanem az egész esztendőben. – Idézzük fel múltunk darabjait – bíztatott a polgármester –, és legyünk ott minden főhajtáskor, amikor kaposvári honfitársainkra emlékezünk. Fogadjuk meg, hogy mi, kaposváriak mindig szembe tudunk nézni múltunkkal, fel fogjuk ismerni a megőrzendő jót, s mindig figyelmeztetni fogjuk egymást a lehetséges rosszra.Kaposvár újkori történetének egyik legfontosabb dátuma 1873. január 23. Ekkor nyilvánították rendezett tanácsú várossá a somogyi megyeszékhelyet. A rendszerváltás óta január 23. a somogyi megyeszékhely ünnepnapja. S mint minden évben, az idén is e napon, ünnepi közgyűlésen adták át a város díszpolgára címet, s Kaposvár legrangosabb elismeréseit.

Négy kiemelten fontos dolog létezik a kaposváriak számára – folytatta ünnepi beszédét Szita Károly. – A munka, a gyermek, az egészség és a biztonság. Ezért az új, előttünk álló évben is mindent el fogunk követni annak érdekében, hogy az évtized végére mindenki dolgozhasson a városban, aki akar. Mindent el fogunk követni azért is, hogy gyermekeinknek lehetőséget biztosítsunk, hogy polgáraink egészségét megóvjuk, vagy betegeink gyógyulásáért a legtöbbet tegyük, és hogy Kaposváron biztonságban élhessünk.

A polgármester hozzátette: Kaposvár ma csak azért lehet erős, azért tervezheti jövőjét, azért gyarapodik, mert mi hiszünk egymásban. Hittünk saját erőnkben, hittünk abban, hogy a felismert jóra fordítunk minden fillért. Cselekednünk kellett ahhoz, hogy százak, talán ezrek e városban ne maradjanak munka és kenyér nélkül, ne legyenek családok, gyermekek, idősek százai és ezrei kiszolgáltattak a mindennapok súlyos, megoldhatatlannak látszó gondjainak – zárta ünnepi beszédét Szita Károly, majd az elmúlt évekhez hasonlóan átadta Az Év Sportolója, a Kaposvár Város Szolgálatáért, és a Kaposvár Városért kitüntetéseket, valamint a Kaposvár díszpolgára címet.


Kaposvár város kitüntetettjei 2014-ben:

Kaposvár díszpolgára Fekete László ügyvéd.

Kaposvár Városért kitüntetésben részesült Horváth Miklós, az Eötvös műszaki szakközépiskola főigazgatója, Kovács Melinda tanszékvezető egyetemi tanár, az MTA levelező tagja, Szakály Sándor, DSc egyetemi tanár és a Búvópatak polgári, kulturális és társadalmi havilap szerkesztősége.

Kaposvár Város Szolgálatáért kitüntetést kapott Decsi Andrea, a polgármesteri hivatal polgármesteri referense, Eglyné Katona Andrea, a Compass Egyesület elnöke, Gáspár István, a Munkácsy gimnázium nyugalmazott testnevelő tanára, röplabdaedző, Gencso Hrisztozov költő, műfordító, Jágerné Katona Zsuzsanna, a polgármesteri hivatal kulturális referense, Kacsar József, az óvodai gondnokság vezetője, Máyerné Bocska Ágnes, a Tourinform Iroda vezetője, Szép István a Kaposszentjakabi Településrészi Önkormányzat képviselője, Szerafin Zoltán Tibor fényképész, Torma Ágnes, a Kisfaludy iskola pedagógusa, Tóth Imre György pékmester, Tóth Tibor mellkas sebész, Vajmi Csaba ökölvívó edző, Varga Magdolna, SzocioNet igazgatója és Várkonyi Gáborné, a Nemzetőr Sori óvoda óvodavezetője.

Az Év Sportolója díjat adományozták Gyenesei Leila öttusázónak, Dudás Dániel úszónak és a Kaposvári Kosárlabda Klubnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!