Közélet

2014.01.28. 08:00

Kint a vízből: megkönnyebbült városok és polgármesterek

Kint vannak a vízből a nagy, az elmúlt években inkább nagyobb, mint kisebb adósságot felhalmozott önkormányzatok azzal, hogy az állam átvállalja az első adósságkonszolidáció után még megmaradt adósságukat is, országos szinten 430 milliárd forintnyit.

SH összeállítás

Könnyebb hát a tervezés most, a költségvetés-készítés heteiben. Balázs Árpád siófoki polgármester a városközpont elkészült átépítésének utólagos támogatását látja az adósságátvállalásban, ami „azért is öröm, mert nő a pénzügyi mozgásterünk”. A siófoki városvezető szerint a teljes feladatfinanszírozásra való áttérés is megköveteli, hogy a települések tiszta lappal indulhassanak. Siófoknak az egy évvel ezelőtti teherátvállalás után is maradt még 1,6 milliárd forintnyi, most leírandó adóssága. Az idén 500 milliós könnyebbséget jelent a büdzsének, hogy nem kell fizetni a hitelt.

Holovits Huba balatonföldvári polgármester arról számolt be: idei, várhatóan másfél milliárd forintos költségvetésükben soha nem látott nagyságrend, 800 millió forint juthat fejlesztésre, beruházásra (ebből 150 millió utakra és járdákra, ez is rekord összeg), ám a mozgástér szűk, a gazdálkodás feszített. – Már az adósságkonszolidáció előtt, 2011 végére eltüntettük az önkormányzat működési hiányát; ötvenmillió forintot, azaz napi 250 ezer forintot spóroltunk meg a működésen – tette hozzá. – Ezt a fegyelmezett gazdálkodást kell folytatnunk az idén is. A 400 millió forintos adósságunk egyébként kizárólag a fejlesztési, beruházási célra felvett kötvénykibocsátásból származott.

Schmidt Jenő tabi polgármester, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TOÖSZ) elnöke arra hívta fel a figyelmet: éppen a háromszáz legnagyobb, jelentős bevételi forrással rendelkező település adósodott el leginkább. – Az éves kamat-és tőketörlesztésük 40-50 milliárd körül lehetett volna, amit ki tudtak volna fizetni, hiszen 8-900 milliárd forintnyi helyi adót szednek be – így Schmidt Jenő. – A működési struktúrájukat kellene inkább rendbe rakni, átalakítani, mert a feladatfinanszírozásra úgy nem lehet áttérni, hogy akik nem teszik rendbe a működésüket, újratermelik a hiányt, azután meg futnak megint az államhoz.

Az adósságátvállalásért cserében fejlesztési terveket vár el az állam az önkormányzatoktól, de e téren is beszűkült a mozgásterük a településeknek a TÖOSZ-elnök szerint. A dombóvári jegyző meg egyenesen úgy véli, hogy valójában forráselvonás és államosítás zajlik, „adósságkonszolidációba csomagolva”. Letenyei Róbert azt vetette fel: adósságuk éves törlesztőrészlete kisebb volt, mint a korábbi feladataik finanszírozásra kapott, de mostanra elvont állami támogatás. Szerinte az „erőszakosan elvont” állami vagyonra (kórházra, iskolára, stb.) költött helyi források sem térültek meg, visszavárná például azokat a milliókat is az államtól, amit Dombóvár a kórház uniós pályázatához nyújtott önerőként.

Korábban megírtuk, hogy Siófokon az önkormányzat cége, a Termofok Kft. vett fel hitelt azért, hogy a kórházban az intézményt és a foki-hegyi városrészt is ellátó hőközpontot alakítson ki. E hitel visszafizetését most a Termofok jogutódja, a Balaton-parti Kft. vállalta át és nem a kórházat idő közben átvevő állami irányító szervezet. Balázs Árpád siófoki polgármesternek az a véleménye, hogy az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságokat is konszolidálni kellene az államnak, mert ezáltal válna még világosabbá, hogy melyek az önkormányzati és melyek az állami feladatok.Mint arról beszámoltunk, Kaposvár közgyűlése pénteken szavazta meg a város valamivel több, mint 15 milliárdos költségvetését. Az elmúlt két év után 2014-ben is szufficites költségvetéssel tervez a somogyi megyeszékhely, vagyis a bevételei meghaladják a kiadásait. Mivel a települési önkormányzatok december 31-én fennálló adósságának átvállalásáról február 28-ig születik megállapodás, a kaposvári költségvetésben még ötszáz millió forintos éves adósságszolgálattal tervez a város. Azért sem számolnak még az adósságkonszolidáció hatásaival, mert annak pontos összege még nem ismert, ez az átvállalás pontos időpontjától is függ. Ám annyit már lehet tudni, hogy az adósságok állami átvállalása várhatóan több, mint fél milliárd forinttal javít Kaposvár büdzséjének egyensúlyán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!