Közélet

2014.01.09. 15:54

Miniatűr képeken Somogyország legbecsesebb kincsei

Örökségünk - Somogyország kincse: a megyei közgyűlés tíz éve adományozza az elismeréseket. Az idén öt díjat adtak át, az értékeinkről készült miniatűr képeket csütörtökön leplezték le Kaposváron.

Harsányi Miklós

– Ezúttal mondhatjuk azt, hogy csúcsnapra érkezett a megyehét – emelte ki Vörös Tamás megyei főjegyző. Ezzel nem a rendezvények fontossága között tett sorrendet, hanem azok számára célzott: csütörtökön ugyanis három, kulturális életünket, értékeinket bemutató programra is sor került. Az Örökségünk - Somogyország kincse díj kapcsán rámutatott: az épített valamint a természetes környezeti, kulturális értékeken túl a kiemelkedő alkotókat is elismeri a kitüntető cím, melyet először 2004-ben ítélték oda. Eddig 69 elismerést adtak át, most ötöt. Épület, életmű, turisztikai látványosság, civil szervezet – ez is fellelhető Somogy legújabb kitüntetettjei között.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Somogyi Huszárok Hagyományőrző Egyesület is kiérdemelte a díjat
[/caption]
– Az 1925-ben épült, román stílusú kaposvári Hősök temploma, mely 1948-49-ben kapott freskódíszítést, s a hazájukért életüket áldozó hősöknek is emléket állít – hangzott el a díj indoklásakor. Örökségünk - Somogyország kincse elismerést adományozták a balatonföldvári Kvassay-sétánynak is, melyet sokan a balatoni település korzójaként emlegetnek. Vitorláskikötő, fesztiváltér, köztéri alkotások, villák, Galamb-sziget és számos látnivaló található a környéken, a sétányt Kvassay Jenőről, az Országos Vízépítési Igazgatóság alapítójáról nevezték el.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Miniatűr képeken Somogyország kincsei
[/caption]
L. Szabó Tünde és Lőrincz Ferenc Ybl-díjas építészházaspár életművét is az Örökségünk - Somogyország kincse díjjal jutalmazták. Vörös Tamás aláhúzta: L. Szabó Tünde szívügyének tekintette a helyi építészeti értékeket, s a műemlékvédelmet, míg Lőrincz Ferenc – több település főépítészeként – egyebek mellett városrendezési, településfejlesztési terveivel alkotott maradandót.A táj, a vizek, az emberek, a múló pillanatok élményének varázsa indította alkotásra a 2006-ban elhunyt Tarr Lajos siófok-töreki akvarrelfestőt. Életművét, munkásságát ismerték el a díjjal, melyet a 15 éve alapított Somogyi Huszárok Hagyományőrző Egyesület is kiérdemelt. Kiemelt feladatnak tekintik történelmi ismeretek átadását, a hagyományok ápolását: az elmúlt másfél évtizedben szinte az összes somogyi települést felkeresték a huszárok, s több mint 670 rendezvényen vettek részt.

Ezek is érdekelhetik