Közélet

2014.01.30. 15:04

Mire költsük a 300 milliárdot? 800 ötlet a jövő Somogyára

Százmilliárd forinttal, vagyis a harmadával több uniós forrás lehívását célozta meg Somogy a következő hét évre annál, mint amennyit az elmúlt hétben sikerült a megyébe hozni.

Balassa Tamás

Ez 211 milliárd forint volt, mind a 318 ezrünknek 680 ezer forint ütötte a markát erősen képletesen. Most fejenként egymillióra hajtunk, amit néhány megyének sikerült elérnie az év végén lezárt ciklusban. A pénzmennyiség persze nemcsak a többi, más helyzetű megyéhez képest viszonylagos, hiszen Somogyot nagyon mélyről kell felemelni. Amihez több erő és több életrevaló ötlet kell, a mindenki kormány belátásán és segítségén túl. A helyi értékek azonban nélkülözhetetlenek. Melyek megtervezik, hol, milyen és mennyi forrást célszerű elkölteni. Ez a munka kezdődött meg két éve, és ért a célegyeneshez. Április végéig kell elfogadni a megye területfejlesztési programját, ami túlzás nélkül kőbe vésett sillabusza lesz a pályáztatásnak. Ehhez Somogyban minden megyénél több, csaknem 800 javaslat érkezett eddig, mondta Gelencsér Attila megyei elnök csütörtökön a megyeházán, ahol megalakult a Somogy Megyei Tervezéskoordinációs Testület (SMTT). A tagjai konszenzussal kell hogy döntsenek a véglegesítés alatt álló koncepcióról, a döntés a közgyűlésé lesz. A lehetőség súlyát jelzi, hogy a megye szinte minden városa polgármestert delegált az alakuló ülésre.

Néhány napja még csak 600, mára csaknem 800 projektötlet érkezett Somogy 2014-2020 közötti uniós forrású fejlesztéséhez. Ezeket február végéig rendszerezik, mérlegelik és dolgozzák bele a belőlük következő elveket a megyei területfejlesztési koncepcióba a megyei tervezésben dolgozó teamek. Március végéig a nyolc operatív program (OP) részdokumentumait, április végéig a programot kell elfogadni. Gelencsér Attila a SMTT alakuló ülésén (720 javaslat feldolgozási fázisában) részletezte: 25 százalékban turisztikai tárgyú ötletek érkeztek, 18 százalék a térségi kihatású szolgáltatás és infrastrukturális fejlesztési tartalom, míg 16 százalékban igényelnek helyi közösségek, helyi értékek megőrzését támogató forrásokat. A somogyi jellegzetességek nem változtak sokat: a 2007-2013-as ciklusban 281 beadott turisztikai pályázat volt (az országos átlag 189), és az igények 45 százaléka érkezett gazdaságélénkítésre. Turizmusfejlesztés 7-, humánberuházás 43 milliárd értékben történt.

Somogyban a megyei önkormányzat 21,95 milliárd, a megyeszékhely (egyelőre súlyozottan, arányszám alapján) 8,4 milliárd, a várostérségek és kistérségek 15,4 milliárd forint elköltéséről (összesen Somogyban 45,75 milliárdról) döntenek majd. Javaslattételre mindnek több tere lesz ennél, annál is inkább, mivel a helyi (decentralizált) források mellett számosan maradtak kasszakulcsok a központi kormányzat, a minisztériumok kezében. Melyek a nyolc OP 60 százaléknyi gazdaságfejlesztési forrását is koordinálják; az előző időszakban ez az arány 15 százalék volt közvetlenül, és járulékosan sem több 20-25 százaléknál, mondta az elnök.

A Balaton ismét különleges szerepet kap: a hét statisztikai régió mellett nyolcadikként. Fekete-Páris Judit, a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit (BIKNK) Kft. gazdasági igazgatója elmondta: három megyéhez tartozva hozzáadott pluszforrásokat szeretnének szerezni a térségnek. A vállalkozás- és versenyképesség-fejlesztés, az egészségipar, a megújuló energia, a tudásalapú gazdaság, a háttértelepülések helyitermék-előállítása, a kis- és középvállalkozások alkotják stratégiájuk gerincét. Javaslatra a BIKNK szakembere minden balatoni járás területi munkacsoportjában helyet kap. A SMTT alakuló ülésén ugyanis a térségi és az ágazati munkacsoportok is megalakultak, ők a véleményezés mellett a helyi forrásokról egyeztető és döntő grémiumok lesznek a jövőben.Általános kritika is érte a somogyi koncepciót: Gombos Sándor, a mezőgazdasági hivatal kirendeltség-vezetője a konkrétumokat hiányolta, mondván, az előző ciklus tudatos lengyel forráslehívása most 87 százalékos, míg a magyar csak 70. Elhangzott válaszként, nem a koncepció, hanem a program műfaja lesz a nevesítés.

Ezek is érdekelhetik