Közélet

2014.01.21. 14:11

Pert nyertek a repülőmúzeumból kitiltott nyugdíjas katonák

Jogerősen pert nyert két egykori taszári katona a helyi önkormányzat és a veterán repülő egyesület helyi szervezete ellen, így a jövőben nem tilthatják ki őket a Repülőmúzeumból.

Vas András

Vélhetően senki sem gondolta, hogy egy tévériport több mint másfél éves pereskedésbe torkollik. Az egyik hazai hírcsatorna még 2011 augusztusában forgatott egy filmet a taszári Repülőmúzeumról, s a riportban elhangzottakon igencsak felháborodtak a helyi képviselő-testület tagjai. A kisfilmben ugyanis a közgyűlési tagok szerint néhány nyugdíjas katona rossz hírét keltette a falunak, amikor azt állították, a múzeum egyedülálló gyűjteményt őriz, mégsem kell senkinek, gazdátlan az intézmény, s még hivatalos nyitvatartási ideje sincsen.

A retorzió sem maradt el, azonmód visszavonták négy egykori katona tárlatvezetési és belépési jogát. Akik közül viszont Tarlósi József alezredes és Kontsagh Sándor törzszászlós nem fogadta el a döntést, állították, szerzői jogaik miatt nem tilthatják ki őket az intézményből. Melyet az ötvenes években alapítottak, azóta gyarapodott a gyűjtemény, mely rendre újabb és újabb helyre került. A taszári katonaság megszűnésével az anyag hivatalosan a hadtörténeti intézeté lett, a kiállítási tárgyakat, dokumentumokat bedobozolták, s az is szóba került, elkerül a településről az egyedülálló gyűjtemény. Mely végül maradhatott, az egykori laktanyába került, s a nyugdíjas katonák az amerikaiak kápolnájában hosszas munkával 2009 nyarára kialakították az új tárlatot.

A kiállítás ünnepélyes körülmények között a falunapon megnyitott, másnap azonban bezárták, s bár létrehozói ezt nehezményezték, csak előzetes bejelentkezéssel lehetett látogatni. A tárlatvezetésben éppen a nyugdíjas katonák segédkeztek, ahogyan az ominózus forgatási napon is. Ők kalauzolták végig a stábot a gyűjteményen, nyilatkoztak az ügyben – majd a közgyűlési szankciók után perre mentek.
– A tárlathoz szerzői jogaink fűződnek, hiszen a saját szellemi és fizikai termékünk – magyarázta Tarlósi József –, s ehhez a kiállítás egyediségét kellett bizonyítanunk. A fotók kilencven százaléka például Kontsagh Sándoré, de sok más relikviát is beadtunk a közösbe. Nem pénzt akartunk, hanem a jogot, hogy bármikor bemehessünk, illetve, hogy az engedélyünk nélkül ne lehessen változtatni a kiállításon.A két katona beperelte tehát az önkormányzatot, a veteránrepülő szövetség megyei szervezetét, melynek Taszár korábban átadta a kezelői jogokat, valamint Pataki Sándort, a falu polgármesterét, aki az ominózus kitiltó levelet szignózta. Első fokon a Kaposvári Törvényszék az alpereseknek adott igazat, a bíróság ugyanis nem látta igazoltnak a tárlat egyedülállóságát.
– Természetesen fellebbeztünk, s így az ügy a Pécsi Ítélőtáblára került – folytatta a nyugállományú alezredes. – Ott először megegyezést javasoltak, s hajlottunk volna rá, ám az önkormányzat és a veterán egyesület azt akarta, fizessük ki a teljes perköltséget, s mondjunk le a szerzői jogainkról, s akkor bejárhatunk a múzeumba takarítani és füvet nyírni...

A két katona persze nem fogadta el a felajánlott alkut, a per folytatódott, az ítélőtábla pedig szakértőt rendelt ki, hogy megállapítsák a kiállítás egyediségét. Ennek többszázezres összege természetesen a felpereseknek kellett állnia előzetesen, akik költségmentesítést kértek és kaptak. A három fős szakértői bizottság pedig kivonult Taszárra.
– És megállapították, hogy a kiállítás műalkotásnak tekinthető – jelentette ki Tarlósi József –, és alkalmas a szerzői jogok védelmére. Innentől pedig nem maradt kérdés: az ítélőtábla jogerős ítéletében megállapította a jogainkat, s kimondta, mostantól kulcsot kapunk, s bármikor bemehetünk a múzeumba, mi dönthetünk a kiállítási anyag kezelésének módjáról, de még arról is, ingyen vagy pénzért legyen látogatható a tárlat. Jelenleg utóbbi van érvényben, s ha a folytatásban is így marad, a belépőkből befolyó összeg hatvan százaléka a miénk lenne. De ez nem érdekel bennünket, nem ezért csináltuk végig a procedúrát! Csak az érdekel, hogy az anyag megmaradjon, s méltó emléket állítson a hajdani taszári katonáknak.

Pataki Sándor már azt sem értette, a katonák személy szerint őt miért perelték be, ahogyan az ítéletet is sajnálatosnak nevezte
– Még nem kaptuk meg a bíróságtól a papírokat, így pontosan nem tudom, mi áll a verdiktben – mondta a taszári polgármester. – Csak annyit mondhatok, nem értek egyet az ítélettel, persze ez jogilag semmit sem jelent. Azt viszont meg fogjuk vizsgálni, milyen jogorvoslati lehetőségeink maradtak.

Ennél persze vélhetően több intézkedésre lesz szüksége a taszári önkormányzatnak, ugyanis a vesztes per költségeit is ki kell fizetniük: az ítélőtábla egyetemlegesen osztotta meg a csaknem egymilliós összeget Taszár és a veterán egyesület között. Erről Pataki Sándor nem akart nyilatkozni, blogján – melyben folyamatosan tájékoztatja a falubelieket a településen történtekről – viszont azt írta, hogy az igazság és a bírósági döntések nem mindig vannak egymással összhangban.
Nem „csak ketten alakították ki” ezt a múzeumot az elmúlt évtizedek alatt – olvasható a január 19-i bejegyzésben – hanem sokan mások is. Az Ő szerzői jogaikkal most mi lesz? A másik fontos és megjegyzendő tény, az, hogy ez a múzeum, a taszári önkormányzat tulajdona, ami egy zárt területen üzemel. Harmad részt, a perrel kapcsolatos minden nemű költséget az alpereseknek, tehát a taszári önkormányzatnak, és a S. M. Veterán Egyesületnek kell majd kifizetnie, ami közel 1 millió ft. Ezekkel a sorokkal csak azt próbáltam érzékeltetni, hogy ennyi pénzzel rövidítették meg a község költségvetését a „nyertesek”, amit másra is költhettünk volna, nem beszélve a S. M. Veterán Egyesületről. Kíváncsian várom a közgyűlést, amikor a tagokat értesítik a költségek kifizetéséről. No és a reakciókra...”

A per lezárult, a repülőmúzeum-csata tovább folytatódik...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!