Közélet

2014.01.30. 18:09

Se jegyző, se polgármester, se pénzügyes Kapolyon

Előbb a kapolyi közös hivatal jegyzője távozott, azután lemondott a kapolyi polgármester, majd az új, még csak próbaidős jegyzőnek is „fölmondott” a hat polgármester a napokban, mire a hivatali pénzügyesek is távoztak, értesüléseink szerint ketten betegállományba, egy pedig végleg. Helyzetkép a hat önkormányzat alkotta kapolyi közös hivatalból, tetézve azzal, hogy az ügyeket vivő aljegyző ellen – ahogyan azt már megírtuk – ügyészségi vádemelés nyomán vizsgálat zajlik.

Fónai Imre

Németh Zoltán kapolyi expolgármester lapunknak azzal indokolta lemondását, hogy Szántódon kapott munkát, oda is költözött a családjával és mivel életvitelszerűen immár nem Kapolyon él, úgy gondolta, hogy nem maradhat tovább a Koppány-völgyi község élén. Megvan már az időközi polgármester-választás időpontja is: március kilencedike.

Kapoly, Kánya, Somogyegres, Somogymeggyes, Tengőd és Bedegkér tart fenn közös önkormányzati hivatalt, kapolyi székhellyel, kányai kirendeltséggel. A hivatalt vezető korábbi jegyző novemberben távozott, majd azt követően fölgyorsultak az események. A hat település polgármestere azt a Garai Lászlót választotta jegyzőnek, aki korábban már betöltött hasonló pozíciót az érintett községekben. Közben lemondott Németh Zoltán kapolyi polgármester, aki lapunknak azt mondta, távozásának nincsen köze a „hivatali zűrökhöz”. S a legújabb: a hat érintett település vezetője a napokban megvonta a bizalmat a még próbaidőn lévő Garai Lászlótól; úgy tudjuk, nem volt egyetértés ebben a felek között, de győzött a „lakosságarányos többség”. Ezzel együtt ahogyan az egyik polgármester fogalmazott, „nagy a baj és nagy a káosz”, hiszen jelen pillanatban egyetlen pénzügyes munkatárs sincs a hivatalban. Tetézi a Kapoly-környéki problémákat, hogy Bajkó László aljegyzővel szemben vizsgálat zajlik ügyészségi vádemelés nyomán.



Ahogyan októberben megírtuk, az ügység szerint ugyan tizenhétmillió forintos vagyoni hátrányt okozott az egyik önkormányzatnak Bajkó László korábbi bedegkéri-miklósi-zicsi körjegyzőként 2001 és 2010 között – pénzügyi tanácsadásra, pályázatírásra szerződött és számlázott is erről, miközben az ügyészség szerint ez a hivatali feladatkörébe is beletartozott –, ugyanakkor lapunknak mindhárom településen azt állították, hogy falujukat nem érte kár.
A kapolyi közös hivatalban kialakult „válsághelyzetről” értesülésünk szerint pénteken tartanak megbeszélést az érintett faluvezetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!