Közélet

2014.01.28. 18:50

Változik az elszámolás: tiszta víz a lakóközösségek poharába

Változik a vízfogyasztás elszámolási módja: ez Kaposváron több mint ezer lakóközösséget érint. A fogyasztás alapját ezután a mellékvízmérők adják, a szolgáltató ez alapján számolja ki a fizetnivalót. Az átálláshoz akkreditációra van szükség: a Ka-Víz Kft.-hez január végéig 295 kérelem érkezett.

Harsányi Miklós

– Egyszerű, átlátható lesz a rendszer – ígérte kedden a kaposvári sajtótájékoztatón Ift Miklós, a Ka-Víz Kft. ügyvezető igazgatója. Kifejtette: korábban a száz százalékban mellékmérő-órával ellátott lakóközösségeknél a bekötési főmérőn rögzített vízfogyasztás képezte az elszámolás alapját. Amennyiben a mellékórákon mért összes fogyasztás ennél magasabb volt, akkor a különbözetet – az éves elszámolás alapján – visszafizették a társasháznak.

A víziközmű törvény lehetővé teszi a szolgáltatóknak, hogy azoknál a lakóközösségeknél, ahol csak hitelesített órák találhatóak – tehát egyedi fogyasztást rögzítő, száz százalékban mellékmérővel ellátott épületekről van szó – ott a mellékórán mért fogyasztás az irányadó, vagyis ez alapján állítják ki a számlát. Ift Miklós hangsúlyozta: üzletszabályzatot dolgoztak ki a főbb tudnivalókról, s megfelelően tájékoztatják az ügyfeleket, milyen feltételek mellett térhetnek át az új elszámolási módra.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Változik a lakóközösségek vízelszámolása
[/caption]
Ehhez azonban át kell esni a lakóházak, épületek akkreditációs – hitelesítési – folyamatán, mely az első alkalommal ingyenes. A részletekről szólva Ift Miklós elmondta: ennek során megvizsgálják, hogy a társasház rendelkezik-e a szükséges dokumentumokkal, majd később helyszíni ellenőrzést is tartanak. Ekkor – a Ka-Víz munkatársa a lakóközösség képviselőjével, s az érintett lakások tulajdonosaival – megnézik a lakásban található összes mellékvízmérő-órát, fényképeket készítenek, megnézik a plombák állapotát. S azt is vizsgálják, hogy van-e hátraléka a lakóközösségnek. Ift Miklós közölte: Kaposváron 1050 lakóközösség érinthet a változás, eddig 295 akkreditációs kérelmet kapott a Ka-Víz, s ezek közül január végéig 13 helyet akkreditáltak, s négyet elutasítottak.



A szolgáltató munkatársai kedden az egyik belvárosi társasházban vizsgálták a mellékmérőórákat. Az egyik lakó, Tálos Imréné szerint kedvezőbb lesz az elszámolás, hiszen jobban nyomon követhető a vízfelhasználás.
– Szerintem korrekt elszámolást tesz lehetővé az új lehetőség: mindenki valóban annyit fizet, amennyi vizet fogyaszt, aligha lehet tévedés – mondta Boldog Sándor, az egyik Baross utcai lakóközösség intéző bizottságának elnöke. – Korábban a főmérők által mért fogyasztást számlázta le a Ka-Víz, s ahol eltérés volt, azokon a helyeken a különbözetet a háznak kellet kifizetni. Egyes helyeken időről időre vízlopásról, sumákolásról lehet hallani, az új lehetőség alkalmazásával megszűnhet vagy legalábbis csökkenhet a problémák száma.

Ötvennyolc települést látnak el vízzel

A Ka-Víz jelenleg 58 somogyi településen szolgáltat ivóvizet, s tisztítja a szennyvizet. Ift Miklós közölte: azoknál a lakóközösségeknél, ahol áttérnek az új vízfogyasztási elszámolásra, rendszeresen leolvassák a fővízmérőórát, de számlát egyelőre nem bocsájtanak ki. Egy év múlva újra ellenőrzik a főórát.
– Amennyiben a bekötési főmérő és a mellékmérők összesített fogyasztás hibahatáron felüli – évente plusz, mínusz 18 köbméteres különbséget jelez, akkor a Ka-Víz saját költségén ellenőrző hitelesítést rendel meg – tájékoztatott az ügyvezető igazgató. Adódik a kérdés: mi van akkor, ha ez hiteles? A felhasználó megfizeti a különbséget vagy a saját költségén az adott házban valamennyi mellékmérőt beméreti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!