Közélet

2014.02.23. 15:37

A nap fotója: átcsordult a Balaton a Sió-zsilip fölött

Siófoknál 129 – jelentette az országos vízjelző szolgálat vasárnap a Balaton vízállásáról. Át is csordul már a víz a Sió-zsilip fölött, melyet vasárnap még zárva tartottak.

Fónai Imre

A tó átlagos vízszintje ugyanis ennél hét centiméterrel alacsonyabb, a vasárnapi állás szerint 122 centi. Péntekhez képest egyetlen centit emelkedett, mert bár Zala megyét és a Balaton nyugati-medencéjét azóta is áztatták esők, a hétvégére beígért, széllel kísért nagy esők elmaradtak, a keleti-medence péntek óta alig kapott csapadékot.A Kis-Balatonnál e közben már folyamatos a belvízi védekezés; telítettek a csatornák és az árkok, illetve a közeli területek, míg a Balatonszentgyörgy és Nagykanizsa közötti vasútvonalak mentén lévő árkokban a magas vízszint a töltés szilárdságát is veszélyeztetheti. A Kis-Balatonnál negyvenhárom szivattyú üzemel, illetve mobil szivattyúk beállítása is szükségessé vált. Mezőgazdasági területek állnak víz alatt, lakóházak nincsenek veszélyben, de az elöntött területek nagysága 43 hektár. A vízügyi igazgatóság az elmúlt tíz nap alatt több mint 1,6 millió köbméter vizet emelt át az elöntött területekről.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Még zárva a zsilip, a Balaton 129 centi volt vasárnap
[/caption]

Jó hír viszont, hogy a „szokásosan” legkritikusabb déli parti területen, Balatonfenyves, Balatonmária környékén egyelőre nem fenyeget „vészhelyzet” és a következő napokra száraz időt jeleztek a meteorológusok.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!