Közélet

2014.02.06. 16:10

A somogyi kormánypárti képviselők támogatták Paks bővítését

Kétszázötvenhat igen, huszonkilenc nem és két tartózkodás mellett az országgyűlés kormánypárti többsége megszavazta a paksi atomerőmű bővítéséről szóló törvényt.

Vas András

Bár a jogszabály végszavazását eredetileg csak a jövő hétre tervezték, mivel csak ellenzéki módosító indítványok érkeztek – melyeket a parlamenti többség mind elutasított – a törvényjavaslathoz, a Fidesz csütörtökre előre hozta a voksolást – az ellenzéknek csak annyit sikerült elérnie, hogy a Lehet Más a Politika – mely szirénával és transzparensekkel is tiltakozott, emiatt az ülés egy órára meg is szakadt, s négy LMP-s képviselőt kizártak az ülésnap további menetéből – név szerinti szavazást kért az ügyben.

Ebből kiderült, a tizenhárom somogyi képviselő közül öten, a szocialista Lamperth Mónika és Harangozó Gábor, Kolber István a Demokratikus Koalícióból, a Jobbik területi listájáról a parlamentbe került, ám azóta a függetlenek közé ült Pősze Lajos, valamint a kereszténydemokraták frakcióvezető-helyettese, Rubovszky György nem vett részt a voksoláson. Utóbbi az egyetlen a megye kormánypárti honatyái és honanyái közül, aki így nem támogatta a törvényjavaslatot. A fideszes Berényi László, Gelencsér Attila, Gruber Attila, Heintz Tamás és Mátrai Márta, valamint a KDNP-s Karvalics Ottó, Móring József Attila és Szászfalvi László ugyanis az igen gombot nyomta meg a szavazáskor.



Melynek idején kilencvenkilencen nem voltak bent az ülésteremben: többek között Orbán Viktor kormányfő, Semjén Zsolt és Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettesek, Lázár János miniszterelnökséget vezető államtitkár és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nem vett részt a voksoláson, ahogyan Mesterházy Attila az MSZP és Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció elnöke sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!