Közélet

2014.02.05. 16:09

Állami fizetés: havi 1,3 millió átlagban a somogyi képviselőknek

Havi 16,92 millió forinttal, 2013-ban 203,1 millióval terhelte a büdzsét a somogyi országgyűlési képviselők kormányzati, parlamenti és önkormányzati munkájának díjazása, ami azt jelenti, a megye honatyái és honanyái átlagosan 1,3 milliót vehettek fel bruttóban. Amúgy a tavalyi volt az utolsó teljes év, amikor egy képviselő több helyről vehetett fel állami fizetést, az idei választások parlamenti után ugyanis már senki sem lehet álláshalmozó közülük, vagyis egy honatya nem lehet tagja helyi önkormányzatnak.

Vas András

A jelenlegi somogyi képviselők közül hatan vállaltak helyi munkát is, ám közülük csak Gelencsér Attilát, a megyei önkormányzat fideszes elnökét, valamint Móring József Attilát, Somogyvár kereszténydemokrata polgármesterét érinti a választási törvény ilyetén módosítása, a többiek ugyanis nem indulnak az országgyűlési voksoláson. Vagyis a fideszes Gruber Attila és párttársa, Heintz Tamás maradhat Siófok, illetve Kaposvár közgyűlésének tagja, s ha akarna, tovább dolgozhatna a somogyi megyeszékhely képviselő-testületében a szocialista Lamperth Mónika is, s ha pártja, ő maga és a választók is úgy gondolják, Karvalics Ottó továbbra is irányíthatja Barcsot. A két Fidesz-KDNP-s képviselőjelöltnek, Gelencsér Attilának és Móring József Attilának sem kell lemondani titulusáról az őszi helyhatósági választásokig, ám miután fizetést csak egyik helyről kaphatnak, így az önkormányzati voksolásig csak a megyei, illetve a települési tiszteletdíjuk jár majd nekik. A somogyi közgyűlés elnökének ez a mai állás szerint minimum 394 ezer, Somogyvár polgármesterének 556 ezer forint mínuszt jelent majd havonta – legalábbis a megkérdezett szakemberek úgy értelmezték a választási törvény idevonatkozó passzusát, hogy nemcsak a képviselői alapdíjra, hanem a teljes tiszteletdíjra vonatkozik a szüneteltetés a kettős mandátum idejére. Arra viszont nem kaptunk egyértelmű magyarázatot, hogy a különféle parlamenti pótlékokat és támogatásokat is megvonják-e erre az időszakra a majdani álláshalmozó képviselőktől: ez azt jelentené, hogy elesnének a választókerületi pótléktól és a lakhatási támogatástól is, vagyis csak az önkormányzati bérük maradna – Gelencsér Attila esetében ez havi 983 ezer, Móring József Attilánál 1,15 millió forint mínuszt jelentene havonta. Illetve valamivel kevesebbet, ugyanis ez esetben járna nekik költségtérítés az önkormányzatoktól.

--------------------------------------------------------------------------

A somogyi képviselők államtól származó bevételei 2014. január

--------------------------------------------------------------------------

Az viszont bizonyos, ezzel lekerülnének a legtöbb állami apanázst kapó somogyi képviselők képzeletbeli dobogójáról, ahol a megyei elnök jelenleg 1,62 millió bruttóval a második, a somogyvári faluvezető pedig 1,53 millióval a harmadik. A legjobban dotált megyei honatya – ahogyan tavaly és tavalyelőtt is – Karvalics Ottó, aki valamivel több mint 1,7 millió forinttal számolhat havonta. Még úgy is, hogy polgármesteri fizetése havi 156,5 ezer forinttal csökkent, ugyanakkor választókerületi pótléka éppen ennyivel emelkedett a tavaly januárihoz képest.

A választókerületi pótlék amúgy a honatyák parlamenti munkájáért kapott teljes összeg egyik része, mely annál nagyobb, a honatya választókörzete minél messzebb esik a fővárostól: a somogyiak esetében ez a képviselői tiszteletdíj 105-145 százalékát jelenti. A tiszteletdíj a képviselői alapfizetés – 2008 óta havi 231 900 forint – mellett a különböző bizottsági posztokért, parlamenti tisztségekért járó juttatásokat foglalja magába. A honatyák és honanyák általában tagjai legalább egy bizottságnak, ami 162 300 forinttal emeli a tiszteletdíjat, ha valaki több bizottságba is bekerült, akkor 57 975 forint jár még neki, természetesen csoportonként. Külön juttatást kapnak a bizottságok vezetői és alelnökei – 278 280, illetve 231 900 forintot –, a frakcióvezetők – 278 280 –, helyetteseik – 231 900 – és az országgyűlési jegyzők – 162 300 – is. A megyei képviselők közül Lamperth Mónika, illetve a KDNP-s Rubovszky György frakcióvezető-helyettesek, utóbbi emellett egy bizottság elnöke, másik kettőnek tagja. Móring József Attila jegyzőként is tevékenykedik, Gruber Attila, Karvalics Ottó, a szocialisták megyei elnöke, Harangozó Gábor és a Jobbik területi listájáról a T. Házba került, ám már független Pősze Lajos több bizottság tagjai. Mátrai Márta pedig tavaly január óta háznagyként dolgozik, fizetése megegyezik a mindenkori országgyűlési alelnökével, ami a képviselői alapdíjjal együtt 1,29 millió forint.



A képviselői juttatás harmadik tétele a lakhatási támogatás, melyet azok kaphatnak, akiknek nincs házuk-lakásuk a fővárosban. Legalábbis papíron, ám Pősze Lajos annak ellenére felveszi a közel 116 ezer forintot, hogy vagyonnyilatkozata szerint két budapesti ingatlan tulajdonosa...

Ám még így is csak a kilencedik legjobban fizetett somogyi honatya volt a tavalyi évben, sőt még a nem kormánypártiak közül is csak a második, ugyanis Lamperth Mónika havi ötezer forinttal megelőzte. A legkevesebbet amúgy demokratikus koalíciós Kolber István keresett: valamivel több mint 983 ezer forintot kapott havonta az államtól. A tavalyelőtti adatokhoz képest 2013-ban amúgy képviselői jelentős részének nem változott a fizetése, vagyonnyilatkozata alapján pedig a legnagyobb veszteséget első olvasatra Berényi László könyvelhette el. A területi listáról az országgyűlésbe jutott fideszes honatya ugyan továbbra is az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnökhelyettese, ám vagyonbevallásában már nem szerepel a tavaly még feltüntetett 305 ezer forintos havi fizetés.

A változásra természetesen rá is kérdeztünk, főként, hogy az ORÖ honlapján továbbra is szerepel fizetés és költségátalány a titulus dotálásaként, ám Berényi László azt állította, ez az alelnökökre vonatkozik, ő pedig elnökhelyettes.
„Az Országos Roma Önkormányzat Közgyűlése a társadalmi megbízatású elnökhelyettesek 2013. március 1-től határozatlan idejű főállásban történő foglalkoztatását, valamint a főállású elnökhelyettesek illetményét havi bruttó 260.000 Ft munkabér és havi bruttó 30.000 Ft költségátalány összegében 44 igen szavazattal, 1 nem szavazattal és 2 tartózkodással elfogadja” – olvasható a 2013/4. határozatban, melyet tavaly február 15-én fogadott el az ORÖ közgyűlése.

Miután mindezzel szembesítettük a képviselőt, ő állította, a határozat az alelnökökre vonatkozik, majd később közölte, ő továbbra is a tavalyi fizetését kapja, ez az adat azonban a három, napokban elkészített vagyonnyilatkozatából éppen az országgyűlésnek leadottból maradt ki, ám ezt már jelezte az parlament illetékes hivatalának. A vagyonnyilatkozatokkal foglalkozó mentelmi bizottságnál azonban azt a tájékoztatást adták megkeresésünkre, hozzájuk nem érkezett meg sem a pótlap, sem a képviselő javításai kérelme – ha így lenne, az országgyűlés honlapján húsz percen belül módosítanák a dokumentumot –, s ugyanezt a választ kaptuk a tájékoztató központban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!