Közélet

2014.02.22. 07:33

Az MNV privatizálna az Ezüstparton, Siófok törvénysértést lát

Ma is inkább privatizálná az állam a Balaton-partot, ahelyett, hogy a törvényben is előírt szabad parti sétány kialakítását segítené elő – derül ki a siófoki önkormányzat és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) levélváltásából.

Fónai Imre

Megírtuk, hogy Siófok városa hiába kérte az ezüstparti egykori Hotel Széplak előtti parti terület ingyenes önkormányzati tulajdonba adását, az MNV Zrt. inkább árverésre bocsátaná az egész ingatlant. Az elhanyagolt, használaton kívüli  egykori üdülő (a hozzá tartozó partvédőmű is siralmas állapotban van – a szerző) kerítése kettészeli az ezüstparti sétányt, s a kerítés elbontása érdekében lakossági aláírásgyűjtés is folyt már. A város a vagyonkezelő szándékait jogszabályba ütközőnek vélte, mire a zrt. arra kérte az önkormányzatot: fejtse ki részletesen, hogy szerinte mi törvénysértő a tervezett árverésben.„Az MNV Zrt. tervezett eljárása merőben ellenkezik a jogalkotói szándékkal, és a nemzeti vagyonnal való felelős gazdálkodás elvárásaival is akkor, amikor egy állami tulajdonú vízparti ingatlant nyilvánosan árverezni kíván, melynek végeredménye az állami tulajdon magántulajdonba kerülése lesz – áll a város levelében. – A privatizációs igénnyel szemben elsőbbséget élvez az önkormányzat tulajdoni igénye, különösen, ha a vagyonkezelő árverési értékesítése önmagában kifejezi azt, hogy a Magyar Állam ezen ingatlanra nem tart igényt. Ilyen körülmények között az önkormányzat tulajdonba adási igénye kifejezetten kívánatos a nemzeti vagyonra vonatkozó törvényi rendelkezések alapján.”

Az önkormányzat arra is emlékeztet: jogszabály mondja ki, hogy állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő zöldterületen az ingatlan tulajdonjogát kizárólag a települési önkormányzat vagy a magyar állam szerezheti meg közfeladat ellátása céljából. Ezért az ingatlan egy részének esetleges árverezésére csak telekalakítást követően kerülhet sor, miután a zöldterület állami vagy önkormányzati tulajdonba került. Az MNV álláspontja szerint „a vagyongazdálkodási szempontokat figyelembe véve az üdülő továbbhasznosítását jelentős mértékben akadályozná, ha annak közvetlen tóparti megközelítése megszűnne.” A város ugyanakkor úgy látja, hogy „jelen állapotban az ingatlanra semmilyen építési és működési engedély nem adható ki, mivel ezen engedélyek előfeltétele a parti sétány kialakítása, vagyis az ingatlan hasznosíthatatlan.”

A város elsősorban a partmenti területre tart igényt, mely a balatoni vízpart-rehabilitációs szabályozás alapján kötelezően megtartandó közterületnek minősül. Siófok egyébként vállalná a telekalakítás és a parti sétány létrehozásának minden költségét, hogy a törvény értelmében „valamennyi állampolgár számára megközelíthető legyen a Balaton-part”. A város a hosszú évek óta tartó közfelháborodásra is felhívja az MNV Zrt. figyelmét, valamint arra, hogy ez a vagyonkezelő árverési céljait megismerve akár önkényes kerítésbontásba is torkollhat, „ami ellen fellépni a jog eszközével ellentmondásos lenne”...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!