Közélet

2014.02.03. 17:09

Bojkott: a Nemzeti Pedagógus Kar megszüntetését akarják a tanárok

„A magyar pedagógusok évtizedes vágya teljesül be a kamara szerepét is betöltő Nemzeti Pedagógus Kar létrejöttével” – jelentette be tavaly ősszel az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelési államtitkársága. Ehhez képest a 2011 decemberében a köznevelési törvényben a parlamenti többség által elfogadott NPK-val szemben szinte egyöntetű az ellenállás a pedagógustársadalmon belül.

Vas András

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) decemberi kongresszusán a szervezet bojkottjára szólította fel tagságát, s az oktatás átalakítása elleni múlt heti demonstráción is központi szerepet kapott az NPK megszüntetése.
– Az első perctől elutasítjuk a Nemzeti Pedagógus Kar létét – mondta Szigethy Marianna, a PSZ somogyi területi vezetője –, főként, hogy kötelezővé tették a belépést minden pedagógus számára.A karnak ugyanis elvileg mindenki tagja lett, aki aláírta a bérrendezéskor az új besorolását, az ominózus okmányon ugyanis szerepelt egy kitétel, hogy a szerződés szignózója tudomásul vette, tagjai lettek az NPK-nak. A legtöbben arra hivatkoztak, hogy bár a papíron az állt, minden részletről tájékoztatták őket, ám a valóságban nem lehetett tudni, milyen feladatokkal és kötelezettségekkel jár a tagság, mik lesznek a kar hatáskörei.
– Ezt még jelenleg sem tudják a kollégák – folytatta Szigethy Marianna –, csak annyit hallottunk, hogy Hoffmann Rózsa államtitkár egyfajta érdekvédelemről beszélt az NPK-val kapcsolatban. Ami viszont azt jelentené, hogy ellehetetlenülhetnek a jelenlegi szakszervezetek.
A PSZ tehát jelezte észrevételeit az Emmi felé, ám nem kaptak választ felvetéseikre, ahogyan egyelőre a kisebbik érdekvédelmi képviselet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) kérésére sem reagált az oktatási kormányzat.

– Alapvetően azt szeretnénk, ha megszüntetnék a kart – mondta Nagy Erzsébet, a PDSZ Somogyért is felelős régiós ügyvivője –, ám ha ez nem lehetséges, legalább tegyék lehetővé, hogy valaki saját akaratából legyen a tagja. Az egész NPK-nak amúgy szerintem semmi értelme, hiszen egy olyan korporatív szervezetről van szó, melyben az illetékesek tulajdonképpen magukkal egyeztetnek. Egy érdekképviseleti szervnek ugyanis csak akkor van értelme, ha alulról szerveződik, a törvényi kényszerrel létrehozott viszont egyértelműen látszatintézmény. Főként, hogy úgy kényszerítenek bele mindenkit, hogy nincsenek lefektetve a szabályok. Viszont tudjuk, már készül az etikai kódex, így fennáll a veszély, hogy az NPK gondolatrendőrségként működik majd, s súlyosan sérül a pedagógusok szólásszabadsága.

Nagy Erzsébet szerint a kart nemcsak a szakszervezeti tagság utasítja el, hanem ebben az ügyben óriási az egyetértés a pedagógusok között, akik érdekeik védelmében akár a további demonstrációktól, sőt, még a munkabeszüntetéstől sem zárkóznának el.
– Jelenleg éppen a sztrájkhajlandóságot mérjük – jegyezte meg a PDSZ régiós ügyvivője –, s azt tapasztaljuk, óriási a bizonytalanság a pedagógusok között, rengetegen félnek, hogy a tanév végén megindulnak az elbocsátások. Ez azonban nem befolyásolja az alaphelyzetet: az NPK-nak meg kell szűnnie! Főként, hogy nincs semmi hagyománya, sőt, ilyen jellegű, felülről a szakmára erőszakolt szervezet még a Kádár-rendszerben sem létezett...

Ezek is érdekelhetik