Közélet

2014.02.08. 07:30

Gyűjtősziget-csata a szolgáltatóval a balatoni szemétháborúban

Kiürítik a tárolókat a szelektív gyűjtőszigeteken, majd ezeket megszüntetik és visszaadják az edényzeteket az AVE Zöldfok Zrt.-nek, ezt követően átállnak a házhoz menő zsákos szelektív gyűjtésre. Ezt tervezi a nyugat-balatoni hulladékgazdálkodási társulás, tudtuk meg Schmidt Jenő tabi polgármestertől, a társulás alelnökétől.

Fónai Imre

Nemrég írtuk meg, hogy január óta nem üríti a gyűjtőszigeteket a nyugat-balatoni társulás településein szolgáltató Pelso-kom Kft.; a katasztrófa-védelem is tájékozódott emiatt. Arról is beszámoltunk, hogy vitában, levélváltásban állnak az AVE Zöldfok Zrt.-vel, mert a nyugat-balatoni társulás szerint a siófoki székhelyű szolgáltatónak kellene üríteni a szelektív gyűjtőszigeteket. Szabó Zoltán, az AVE Zöldfok Zrt. vezérigazgatója akkor azt mondta: a szelektív gyűjtőket a törvény és az uniós támogatással megvalósult észak-somogyi, dél-balatoni Ispa hulladékkezelési rendszer konzorciumi szerződése értelmében is ürítenie kéne a közszolgáltatást végzőnek, azaz a Nyugat-Balatonnál a Pelso-kom Kft.-nek. Szabó hozzátette: ha az ottani települések másféle rendszert akarnak bevezetni, akkor azt csak az uniós támogatás felhasználását ellenőrző szervezet jóváhagyásával tehetik. Március-áprilisra állhat készen a Pelso-kom a zsákos szelektív gyűjtés beindítására – mondta lapunknak Schmidt Jenő.    
Az egyik érintett (földrajzilag kelet-balatoni, mégis a nyugat-balatoni társuláshoz csatlakozott) település, Balatonszabadi polgármestere, Molnár Árpád az önkormányzat újságjában azt írja: „Előfordulhatnak problémák, hiszen nem volt kis feladat felállítani a szervezetet, a meglévő két kukásautó mellé további nyolcat bérelni, gépjárművezetőket és dolgozókat alkalmazni. A kezdeti nehézségek után minden bizonnyal ugyanolyan vagy jobb színvonalon végzi majd munkáját a cég mint elődje, persze jóval kisebb apparátussal és kevesebb költségráfordítással. Pályázat útján szeretnénk megoldani a szelektív gyűjtés korszerűsítését, olyan válogatómű építésével, ami jelentősen csökkenti a lerakásra kerülő hulladék mennyiségét. Addig azonban jogi akadályok miatt a jelenlegi szigetes szelektív hulladékgyűjtés egyáltalán nem, vagy nehezen megoldható. Ezért is szeretnénk kérni az Önök türelmét és megértését a szelektív gyűjtés átmeneti nehézségei miatt.”

Megkérdeztük Szabó Zoltánt a gyűjtőszigetek visszaadásáról. – Ezt az ügyet egészen biztosan nem lehet rendezni úgy, hogy a gyűjtőszigeteket az ISPA-támogatásokat ellenőrző szervezet hozzájárulása nélkül „kivonják a forgalomból” – felelte az AVE Zöldfok Zrt. vezérigazgatója. – Mi enélkül biztos, hogy nem vesszük át és hozzájárulás birtokában is csak akkor, ha korrekt üzleti feltételek mellett tehetjük meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!