Közélet

2014.02.06. 17:03

Jubileumhoz érkezett a Videoton–Philips együttműködés

Elkészült a húszmilliomodik termék a Videotonnál, s 15 éves az együttműködés a Videoton és a Philips között. A megye legnagyobb foglalkoztatójának jubileumi ünnepségén elhangzott: ha egymás mellé tennénk a Videoton által gyártott Philips-termékeket, akkor az egészen New Yorkig érne el.

Harsányi Miklós

– Újabb fellendülésre számítok az iparban, szerintem biztatóak a kilátások – mondta Gerber András, a Kaposvári Videoton igazgatója. – A tavalyi 20 milliárd forint bevétel után az idén már 22 milliárd forint forgalmat tervezünk. Csapatunk kezdetektől fogva fogékony az újra, megfelelően kezeli a szakmai kihívásokat, s úgy érzem, hogy ezt a sikerekben bővelkedő Philips-együttműködés is visszaigazolta. Új fejlesztésekre készülünk, további gyártmánybővítést tervezünk.
A Philipsnek gyártott 20 milliomodik kaposvári termék egy arcmasszírozó volt. A nagyvállalat több multinacionális cégnek dolgozott, ám a Philips-kapcsolat stratégiai együttműködéssé alakult – hangoztatták az ünnepség résztvevői.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A kezdet
[/caption]
Gerber András ügyvezető igazgatója arról beszélt: az iparban – azon belül is a feldolgozóiparban – már érezni lehet a reménykeltő változásokat. Ennek alapja a folyamatos megrendelés és az üzleti-szakmai fejlődés szempontjából döntőnek számító export, ahol – cégükön kívül – számos somogyi vállalkozás könyvelhet el kisebb-nagyobb sikert. A cégvezető biztatónak tartja, hogy több cégnél termelésbővítő, munkahelyteremtő beruházásra készülnek.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Folyamatosan fejleszt a kaposvári Videoton
[/caption]
– Ha egymás mellé tennénk a Videoton által gyártott Philips-termékeket, akkor az egészen New Yorkig érne el – hangzott el az ünnepségen. Rauf Gábor, a Videoton munkatársa arról beszélt: 1998-ban készült el az első robotgép, s indult meg a műanyaggyártás Kaposváron. A következő fontos állomás a szépségápolási termékek előállítása volt a kaposvári gyár számára, majd a Kínából Magyarországra telepített porszívócsalád gyártását indították itt el, később pedig arctisztítók, fényepillátorok és botmixerek sokaságával megpakolt kamionok gördültek ki a megyeszékhelyről. Ahhoz, hogy a somogyiak lépést tartsanak a magas szakmai elvárásokkal, időről időre fejlesztéseket indítottak el. Elhangzott: többször bővítették a Philips üzemet, fröccsöntő gépeket vásároltak, hatékony gyártósorokat állítottak munkába. A gyártáson kívül számos termék fejlesztésénél működött közre a Videoton-csapat, s az eredményes munka elismeréseként kétszer beszállítói díjjal jutalmazták őket.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A húszmilliomodik termék
[/caption]
Ferdinand Sereinig, a Philips Austria klagenfurti igazgatója köszöntőjében rámutatott: ilyen hosszú távú együttműködésre csak olyan felek képesek, akik képesek a megújulásra. Bonyolult technológiáról, fontos termékekről van szó, így döntő kérdés a biztos alapokon nyugvó közös munka. A szakember – utalva a kaposváriak felé áradó bizalomra – jelezte: beszállítói konferenciára hívják őket.Szita Károly, Kaposvár polgármestere elismeréssel szólt a kaposvári gyár dolgozóinak munkájáról. Kitért rá: azzal, hogy ma 1500-al többen dolgoznak Kaposváron, abban nagy szerepe van a Videotonnak is. Az ünnepség keretében számos elismerést, díjat adtak át a vállalat dolgozóinak.

Ezek is érdekelhetik