Közélet

2014.02.20. 18:03

Megyei költségvetés: nem hiány a 144 milliós hiány

Összesen 790 és fél millió forintos bevétellel, valamint 935 milliós kiadással tervez az idei évben a Somogy megyei önkormányzat. A csütörtöki megyei közgyűlésen éppen ezért, pontosabban amiatt bontakozott ki a legnagyobb vita, hogy 144 milliós hiánnyal tervez a büdzsé, amire az önkormányzatoknak már nincs lehetőségük. A problémát Gyenesei István (Somogyért Egyesület) vetette föl az ülésen, miután végighallgatták Németh Zsolt megyei igazgatónak a Magyar Közút Zrt.-ről, illetve Moizs Mariannak, a Kaposi Mór Oktató Kórház mosdósi telephelyének tervezett felújításáról szóló tájékoztatóját.

Márkus Kata

A csütörtöki megyei közgyűlés két tájékoztatóval kezdődött. A mosdósi kórház tervezett bővítése, felújítása kapcsán Gelencsér Attila közgyűlési elnök arra hívta föl a figyelmet, hogy ezzel együtt összesen 25 milliárd forint a somogyi egészségügybe bevont forrás. Németh Zsolt, a magyar közút megyei igazgatója pedig többek közt arról szólt, hogy Somogyban 450 kilométer a főutak és 1210 kilométer a mellékutak hossza. – A sokat hangoztatott megállapítás, miszerint az úthálózat fele azonnali felújításra szorulna, a térségben jórészt a mellékutakra értendő – mondta.



A tájékoztatók után egy órás kérdezz-felelek alakult ki a megyei önkormányzat idei büdzséje kapcsán. – 144 és félmilliós hiánnyal tervez a költségvetés, de ennek megvan a fedezete, a tavalyi év költségvetésének maradványoldalán – mondta Gyenesei István. – Ám ez egy igen jelentős összeg egy nem egészen egymilliárdos költségvetésben. Minek köszönhető ez? – kérdezte.
Csorba Ottó (Fidesz) szerint egyszerű a képlet: tavaly kapott valamire pénzt az önkormányzat, s nem költötte el. Tehát megmaradt. S mivel időben átcsúszott erre az évre, itt meg a kiadási oldalon jelentkezik – magyarázta.
Feigli Ferenc (MSZP) szerint önmagát csapja be a közgyűlés. – Ezt a projektet az idén meg kell valósítani – mondta –, s az összeg, amit kaptunk, erre szolgál, másra nem lehet fordítani. Ha ezt nem tesszük meg, akkor mínuszunk van, így tehát továbbra is hiányzik ez az összeg.
Ormai István úgy látta, arra az egyszerű kérdésre kell megtalálni a választ: az idei költségvetésben biztosított-e a tervezett fejlesztés fedezete, illetve, hogy a működési bevétel illetve kiadás egyenértékű-e a költségvetésben? Ha igen, akkor nincs miről beszélni – zárta gondolatait.

Gelencsér Attila szerint előbbi kérdésre a válasz igen. A 144,5 millió forint a tavalyi év maradványértéke, ami projektek előlegeiből tevődik össze. Tehát nem a hivatal működési költségvetésének maradványa ez, hanem három folyamatban lévő projekt előlege. Ez tavaly maradványként, az idén pedig hiányként jelentkezik egyelőre, de az egyenleg nulla. – Jó volna külön tervezni a beruházásokra fordítandó összeget a költségvetésben – mondta Gelencsér Attila –, de erre a jogszabályi előírás nem ad lehetőséget.

Gyógyítás, rehabilitáció, gyógyturizmus, rekreáció egy helyen

Már látjuk a kaposvári fejlesztés végét, itt az ideje Mosdós fejlesztésének. Moizs Mariann, a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója így vezette be ismertetőjét a 2007 óta a Kaposi Mór kórház telephelyeként működő mosdósi gyógyító intézmény tervezett hétmilliárdos fejlesztéséről a csütörtöki megyei közgyűlésen.
– Jelenleg építészeti és egyéb tervezési fázisban van a projekt – mondta Moizs Mariann. – A beruházás kétharmada építési beruházás lesz, a jelenlegi épületállomány nagy része, négyezer négyzetméternyi épület bontásra szorul. Az elképzelés szerint két egységet alakítanak ki a területen: a kastélyt felújítanák és a közelében épülne a 100 fő befogadására alkalmas hotelszárny és a wellness-fitness részleg. A gyógyászati részleget pedig felújítanák, s a kettőt egymással összekötnék.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Moizs Mariann a mosdósi fejlesztésekről beszélt
[/caption]
Jelenleg 250-en dolgoznak a mosdósi részlegben, s Moizs Mariann szerint legalább 100 új munkahelyet jelent majd a fejlesztés a térségben. Az egészségügyi részen 85 százalékos ágykihasználtság mellett tervezhetően éves 35-40 ezres forgalommal, a gyógyturizmus, rekreáció részen pedig 17-20 ezres vendégforgalommal számolnak.
– Úgy számoljuk – tette hozzá a főigazgató –, hogy az év végétől a jövő év tavaszáig tudjuk véglegesíteni a megvalósíthatósági tanulmányokat, terveket. S ha közben véglegesedik a következő uniós ciklus rendszere, akkor jövő tavasszal indítható a beruházás, ami három év alatt megvalósítható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!