Közélet

2014.02.13. 17:25

Nincs halászat: balatoni hal nélkül maradnak az étlapok?

Lekerülhet a balatoni hal a tóparti vendéglők étlapjáról – ez is egyik következménye lehet annak, ha nincs halászat a Balatonon. Bezzeg a rapsicok nem tétlenkednek.

Fónai Imre

Amint megírtuk, a minap száztizenhét konyhakészre pucolt, fagyasztásra előkészített fogassüllőt rejtett egy orvhalász autójának csomagtartója, amikor egy északi parti étterem előtt lefülelték a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. halőrei. Még szerencse, hogy a halőrök tevékenységét nem függesztették föl, csak a halászokét...

S hogy honnan van, honnan lesz balatoni hal a tókörnyéki vendéglőkben? Egy lapunknak nyilatkozó, „halászatközeli” hozzáértő szerint „nagy a hagyománya a Balaton-parton a fekete halkereskedelemnek”, s a minapi eset is jól mutatja, hogy a rapsicok nagyon igyekeznek kiszolgálni partnereiket. Ám nem véletlen, hogy már az idegenforgalomban érdekeltek is kezdenek aggódni a halászati társaság jövője miatt, hiszen a turizmus egyik szelete a gasztronómia is: halboltok, a gyenesdiási halpiac, vendéglők, halsütödék. Emlékezetes eset volt a balatonberényi, amikor orvhalászokon és vendéglős orgazdán egyszerre ütöttek rajta a hatósági emberek. Halászatközeli szakértőt hívtunk segítségül, vele együtt számoltunk: a nonprofit zrt. tavaly két tonna fogassüllőt fogott ki a Balatonból, ennek a mennyiségnek azonban a többszöröse fogyhatott el csak a nyáron a tóparti éttermekben. A megoldás: balatoni süllőként kínálták a valójában nem balatoni halat, vagy más beszerzési csatornákat kerestek. Amióta a halgazdálkodási társaság nonprofit jelleggel működik – azaz 2009 óta –, ilyen alacsony a fogási mennyiség a nemes halakból. Informátorunk szerint azt megelőzően egészen más volt a helyzet, a nagyhálós halászat révén ennek a halmennyiségnek a sokszorosát értékesítette a halászati cég.
Nyílt titok a Balatonnál, hogy horgászok is előszeretettel kínálják fel fogásukat vendéglőknek, halsütödéknek, mégis felkapta a fejét az ember, amikor egy étteremséf ezt „kamerába is mondta”. A köztévé Gasztroangyal című műsorában a riporter kérdésére, hogy „honnan származik a hal, hiszen a napi ajánlatukban is szerepel például fogasétel?”, a balatonboglári konyhafőnök azt felelte: – Nehéz a beszerzés, de előszeretettel szerzek be például horgászoktól.

A jelenleg is működő tóparti éttermeknek lehetnek még készletei, de ha ezek elfogynak, elképzelhető, hogy le kell venni az étlapról a balatoni halat, ha továbbra sem lesz halászat a Balatonon – véli az egyik szakember, hiszen ebben az esetben a legális beszerzési csatorna nem működik, horgásztól meg ugye hivatalosan nem lehet halat vásárolni. Így akár a megtippelhetetlen mértékű illegális halkereskedelemnek is befellegzik; ha ugyanis nincs legális halászat, ilyen úton „sem mernek” majd beszerezni halat a vendéglők és a halsütödék, hiszen elég egy ellenőrzés a lebukáshoz... 

Az Év vendéglősének választott balatonszemesi Csapody Balázs már akkor is kevesellte a halgazdálkodási zrt. szűkre szabott halfogási lehetőségét, amikor még halásztak. „Halásszon annyit a cég, hogy jusson az éttermek, halsütők ellátására, de a horgászok se háborogjanak – mondta. – Nem értem, miért csak a horgászlobbi érdekei fontosak. Az „ínyenclobbié”, a gasztronómiai, a turisztikai lobbié nem? Egymást kellene hogy érjék a halpiacok, a halárusító helyek, akár csak a tengerparton. Amennyiben a halgazdálkodási zrt. nem tudná ellátni az éttermeket, akár a pecások is kaphatnának az őstermelőkhöz hasonló jogosítványt arra, hogy a kifogott hal bizonyos részét értékesíthessék.”

A horgászok számára ilyen jogosítványok megadásával a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. nem értett egyet, sőt, a balatoni horgászrendet többek között éppen az illegális halértékesítés megakadályozására szigorították 2012-ben. Ettől még elképzelhető, hogy most, a balatoni halgazdálkodás küszöbön álló, „horgászérdekű” átalakítása ezt a lehetőséget is megteremti legálisan is a pecások számára...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!