Közélet

2014.02.15. 17:25

Somogyi kolbász-titok: kömény nélkül, sok pálinkával

Hurkák, kolbászok alatt sercegett a zsír vagy az olaj, jóféle füstölt bácskaik kellették magukat az pultokon a kaposvári kolbászfesztiválon.

Vas András

Hogyan tudnék élni nélküled? – énekelte az egykori X-faktoros Meggyes Csaba, aki vélhetően anno nem arról ábrándozott, hogy majdan egy szombati Kolbászfesztivál keretében csillogtatja tudását, de hát ilyen a tehetségkutatók utáni élet, mindenkinek meg kell találnia – és becsülnie – a maga piacát. Neki épp a kaposvári nagypiac jutott, s az énekelt olasz slágerek is bejöttek a közönségnek, ám valahogy a Demjén-nóta jobban passzolt a helyhez, legalábbis Horváth Győző a refrén alatt egyetértő bólogatással harapott bele a frissen sült kolbászba...
Majd kente össze a fél arcát a piros zsírral, ugyanis valaki hátulról meglökte a könyökét.

– Jobb helyet érdemelne ennél ez a rendezvény – mutatott körbe a tömegen, s valahol igazat adtunk neki, ugyanis mozdulni is alig lehetett a régi piaccsarnok nagyjából hatodára bezsúfolt asztalok között, ahol tíz versengő csapat és nagyjából ugyanennyi húsfeldolgozó vagy árus kínálta a portékáját. Hurkák, kolbászok alatt sercegett a zsír vagy az olaj, jóféle füstölt bácskaik kellették magukat az pultokon, melyek mindegyike előtt komoly sorok kígyóztak. Ennélfogva a középre állított három asztal környéke szinte megközelíthetetlennek tűnt – a körülmények erőteljesen jelezték, a rendezvény kinőtte a jelenlegi helybéli kereteit.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kinőtte a rendezvény a piaccsarnokot
[/caption]
Éles csengetés szakította félbe a morfondírozásunkat, s érdekes szakállú árus nyújtott felénk egy biciklicsengővel felturbózott tálcán jóféle házi pálinkát, mely értelemszerűen elmaradhatatlan kelléke bármely kolbásztöltésnek. A papramorgóból azonban nem csak a fakádak, vájlingok körül serénykedőknek jutott, a falatozóknak is jólesett egy-egy korty, mely azonnal harcba szállt a gyomorban a korai napszakban bevitt zsíradaggal.
– A harminc százaléka szalonna – magyarázta a kaposvári Pálinkás Imre –, enélkül nagyon száraz lenne a kolbász. Amúgy csak az arányokra kell figyelni, hogyan adjuk hozzá a fokhagymát, sót és borsot, no meg a pirospaprikát, szóval nem bonyolult étel ez, viszont rendesen össze kell dolgozni mindent.

Hittünk neki, hiszen már a harmadik kád töltelékben dagonyázott reggel óta, mindannyiszor harminc kiló hús adta az alapot, s a forgalmat nézve még vagy két gigaporció várt rá a délelőtt folyamán.
– Nem nehéz – állította, amikor a feladat fizikai részéről érdeklődtünk, majd újabb kérdésünkre ismét megrázta a fejét: – A somogyi kolbászba nem kell kömény, errefelé ez nem divat, inkább az Alföldön.
Aztán elnézést kér, éppen a borsot kellett kimérnie a kolbászba valóba, így magára hagytuk, hisz első a munka. Legalábbis a pult mögött állók számára, a vendégsereg úgysem a készítés menetére, hanem a végtermékre volt kíváncsi.– Végigeszem, ha rosszul leszek is! – jelentette ki Borostyán Péter, cimborája pedig egyetértőn bólogatott: – Eddig négy pulttal végeztünk, még hat vissza van...
Merthogy csak a helyben, frissiben készülő kolbászokra voltak kíváncsiak, ám amikor szűk fél óra múlva ismét beléjük botlottunk, csak egy adaggal voltak beljebb, s a pálinkás stampedlit szorongató, addig hallgatag evőtárs megadóan tárta szét a karját: – Ennyire futotta, nem fér belém több. Ha benyúlnék a számba, az ujjammal elérném az utolsó kolbász végét...
A produkció szerencsére tervezési fázisban maradt, a fesztivál viszont elérte célját, bizonyítva létjogosultságát. Csak a kereteket kellene bővíteni jövőre.

Címkék#Kaposvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!