Közélet

2014.02.27. 16:49

Szita Károly kerítést döntögetne a rend érdekében

„Rendet kell tenni, rendnek kell lenni.” Az István, a királyból Sarolt dalának szövegét idézte emlékezetembe a csütörtöki közgyűlés, ahol leginkább a közterületek rendje, illetve annak további javítása késztette hozzászólásra a városatyákat.

Márkus Kata

A legnagyobb aktivitással kísért két napirend a megyei és a városi rendőrkapitány tavalyi közbiztonsági beszámolója, illetve egy, a lakókörnyezet rendezettségére vonatkozó előírás bevezetéséről szóló előterjesztés volt. Mindkettő kapcsán elmondható, történtek már lépések, vannak eredmények, de van még bőven, mit tenni. Szita Károly polgármester szavait kölcsön véve: „akinek nem érték a rend, annak nem tisztességesek a szándékai. S nekik én nem csak át akarok kiabálni a kerítésen, hanem ha kell, be is akarom azt dönteni, azért, hogy rend legyen.”



Ferincz József kaposvári rendőrkapitány a közgyűlés tagjai előtt részletezte, csökkent a bűncselekmények száma Somogyban, javult a felderítettség. Piros Attila dandártábornok, a megyei rendőr-főkapitányság vezetője pedig a kaposváriak biztonságérzetének további javítása érdekében tervezett lépéseket ismertette. Amelyekre a városatyák hozzászólásait hallva minden bizonnyal szükség is lesz. Felder Frigyes (LMP) elismerve, hogy Kaposvár jelentős részén a közbiztonság kielégítő, azt a kérdést tette föl: mikorra tehető, hogy a Cser és a Donner lakóinak biztonságérzete is jelentősen javuljon, mikor tesz értük a rendőrség valamit? – Nem állítom, hogy most nem tesz, de ezt a lakók egyelőre még nem érzik – mondta.

Czimmermanné Németh Andrea (FIDESZ-KDNP) arra hívta fel a rendőrségi vezetők figyelmét, hogy elindult egy újfajta bűnözés, lelki terror a Cseri-dűlőben. – Néhány család terror alatt tartja a többit, zsarolják őket, tudnak-e erről, illetve megoldást rá? – kérdezte.
Piros Attila a problémafelvetés kapcsán arra kérte a képviselőket, lakókat, név, utca házszám szerint jelezzék, ahol ilyen gond van. – Mert akkor tudunk adekvát választ adni – mondta. – Egyébként pedig azt vallom, a rendőrök legyenek keveset az irodákban, a lakótelepi rendőrőrsökön, inkább menjenek házhoz. Ha tudjuk, hogy kikhez kell kimenni, akkor megtesszük. Ezért is kérjük, ha van probléma, jelezzék!  

S miközben Karsai Józsefné (Kaposvári Somogyért Egyesület) és Giber Vilmos (Fidesz-KDNP) is a fokozott rendőri jelenlét fontosságára hívta föl a figyelmet hozzászólásában, Borhi Zsombor (Fidesz-KDNP) azt is fontosnak tartotta kiemelni: a szentjakabi városrészben sem megfelelő a lakosság biztonságérzete, s szerinte ezt nagy mértékben befolyásolja a rendőrök hozzáállása is. Kiss Tamás (Jobbik) a Sávházban lakók érdekében szólt: van néhány család, amelyik tönkre teszi a többi több száz életét. – Mindannyian tudjuk, hogy kikről beszélek – mondta –, ám amíg a problémáról nem beszélünk, nem tudjuk azt megoldani. Oláh Lajosné a Sávház képviselőjeként az érintettek védelmében azt mondta: nem mindig az ott lakókkal van probléma, hanem azokkal, akik elkövető helynek tekintik a Sávházat. – Zajlik a Sávház bekamerázása, talán az is segít majd – mondta.

S miután Szép Tamás (Fidesz-KDNP) is kinyilvánította véleményét: a legjobb megelőzés a rendszeres személyes, gyalogos rendőri jelenlét, Piros Attila közölte: huszonöttel emelték az egyenruhás szolgálatot teljesítők számát, majd hozzátette: folyamatosan elérhetők vagyunk. – A szolgálatban lévő járőr párnál van mobiltelefon, aminek a számát terjeszteni fogjuk – mondta.
– Akinek nem érték a rend, annak nem tisztességesek a szándékai. S nekik én nem csak át akarok kiabálni a kerítésen, hanem ha kell, be is akarom dönteni, azért, hogy rend legyen – összegzett zárszavában a polgármester.

– Örömmel olvasom, hogy javulnak a statisztikák. Ám egészen addig, amíg problémákról érkeznek jelzések, addig döntögetni akarom azt a bizonyos kerítést. Arra kérem ezért a rendőri vezetőket, hogy március 31-ig dolgozzanak ki egy programot, amelynek keretében a közterület-felügyelők, a polgárőrök bevonásával megsokszorozzák a közterületen szolgálatot teljesítő járőrök számát. S mondják meg, mi mindenre, pénzre, munícióra van ehhez szükségük, s meg is fogják kapni – mondta határozottan a polgármester.


„Az utca nem lakószoba, a járda különösen nem az”

Szita Károly polgármester már többször megfogalmazta ezt a közgyűlés előtt, utoljára tette ezt csütörtökön. Ám mivel a problémára eddig nem sikerült hatékony megoldást találni, most újabb tervezet elfogadásával igyekeztek a városatyák elejét venni, ahogy a polgármester fogalmazott: „a nap közbeni stokin ülésnek az utcán.”  – Helyette lehetne például kaszálni – mondta Szita Károly. – A városnak vannak olyan részei, ahol vannak olyan emberek, akik úgy kapnak támogatást, hogy nem fordítanak megfelelő figyelmet a környezetükre.

Ez a tervezet arról szól, hogy ők ne kapjanak segélyt. Az önkormányzat által nyújtandó segélyrendszert egészítsük ki a lakókörnyezet rendbe tételének szükségességével. S egy munkacsoport megalakítását is szeretném javasolni, amelyet Borhi Zsombor vezetne, s amely készítene egy anyagot, ami a rendelet végrehajtására vonatkozna.
Ám még mielőtt a városatyák egyhangúlag elfogadták volna a tervezetet, Kiss Tamás arról érdeklődött, van-e az önkormányzatnak olyan személyi állománya, amellyel a rendeletet be tudja tartani? – Jogos a kérdés, ám egyelőre alapelveket vetettem föl – reagált a polgármester –, a végrehajtás módjának kidolgozása a munkacsoport feladata lesz – zárta Szita Károly a napirend tárgyalását, melyet a közgyűlés 17 jelen lévő tagja egyhangúlag megszavazott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!